Hercegovina

Herceg školarcima: Bezbrižno i uspješno obrazovanje stub je vaše budućnosti

Predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona dr. sc. Nevenko Herceg čestitao je početak nove školske, uskoro i akademske godine, poželjevši svim školarcima, studentima i njihovim roditeljima puno uspjeha i sretnih trenutaka u vremenu sticanja znanja i životu uopšte.

“Lično i u ime Vlade HNK-a svim učenicima, opet na poseban način ovogodišnjim prvačićima, njihovim roditeljima, prosvjetnim radnicima i svim zaposlenicima u prosvjetnim ustanovama želim sretnu i uspješnu novu školsku godinu s puno lijepih uspomena koje će nastati u školskim klupama. Prvačiće s razlogom uvijek izdvojimo, čestitajući im veliku životnu prekretnicu sa željom da im početak školskog perioda u životu bude bezbrižan i radostan i da kroz učenje i stvaranje novih, često cjeloživotnih prijateljstava, steknu prva znanja, i postave snažnu osnovu za buduće razvijanje svojih sposobnosti, nadarenosti i ukupnog životnog potencijala. Zdrav i uspješan početak obrazovanja stub je svih njihovih dostignuća u budućnosti, a na nama je osigurati im sve preduslove, stabilno i zdravo okruženje za njihov razvoj i rast”, poručio je Herceg.

Vlada HNK-a je prošle godine svim osnovnoškolcima u kantonu, njih više od 16 hiljada u rasponu od 1. do 9. razreda, osigurala besplatne udžbenike. Prošle je sedmice, pak, pripadajućom odlukom osigurala sredstva za nabavku novih nedostajućih primjeraka kako bi i ove godine učenike svih osnovnih škola u svim gradovima i opštinama HNK-a na klupama dočekali besplatni udžbenici.

“Besplatni su udžbenici itekako značajna podrška našim porodicama s mališanima koje treba opremiti za nastavu. Zaista sam ponosan na činjenicu da smo cjelokupan mandat, počevši još od 2015. godine posvetili stalnom unaprjeđivanju našega prosvjetnog sistema, posebno kroz stalno poboljšavanje životnog i radnog standarda naših prosvjetnih radnika. Teško je i pobrojati sve učinjeno, ali svakako je jedna od najznačajnijih stavki obnova, dogradnja i uređenje gotovo svih osnovnih i srednjih škola i njihovih sportskih dvorana u cijelom kantonu. Riješili smo radno-pravne statuse za čak 700 radnika u prosvjeti koji su godinama radili u statusu ‘na određeno”’, u više smo navrata odnosno kroz nekoliko kolektivnih ugovora povećali primanja i obim radnih prava zaposlenika u prosvjeti, potpuno osavremenili školske prostore, osiguravši podsticajno školsko okruženje za učenje i napredovanje”, podsjetio je premijer Vlade HNK-a, dodavši kako je prošle sedmice data saglasnost i na Prijedlog organizacionih šema srednjih škola u kantonu, čime je Vlada još jednom iskazala razumijevanje i dala puni doprinos rješavanju problema tehnološkog viška u školama.

Usvojena je i Odluka o povećanju plata za asistente u nastavi za djecu s poteškoćama u razvoju u osnovnim i srednjim školama za novu školsku godinu, kao i visina naknade za topli obrok koja će biti utvrđena u jednakom iznosu, kao i za sve korisnike koji platu primaju iz budžeta HNK-a. Takođe, u završnoj su etapi i procedure za konačno uvođenje psihologa u nastavni proces.

Školska 2023. / 2024. godina u Hercegovačko-neretvansko, kantonu, kako je to i Zakonom predviđeno, počinje u ponedeljak, 4. septembra.

Slični članci

Back to top button