Hercegovina

Slijedi nova runda pregovora za formiranje Vlade HNK-Šmit spremio odluku za deblokadu procesa formiranja Vlade HNK?

Jučer smo ušli u IX mjesec a nove Vlade HNK nema ni na vidiku.

Jednoj strani sačinjenoj od SDA i NES-a nedostaje jedna ruka dok s druge strane SDP-u i NIP-u nedostaju dvije ruke kako bi zajedno sa HDZ-om i HDZ 1990 imenovali novu Vladu HNK.

HDZ je jedina stranka koja sa 11 ruka u Skupštini HNK je neizbježna prilikom formiranja Vlade HNK.

Godišnji odmori su kraju pa se u septembru očekuje nastavak pregovora svih stranaka koje participiraju u Skupštini HNK.

HDZ u septembar ulazi sa novim predsjednikom kantonalnog odbora nakon što je Ludvig Letica naslijedio Stjepana Boškovića.

HDZ 1990 na čelu sa Ilijom Cvitanovićem je jasan bio, žele vertikalu vlasti sa Federacije prenijeti na Hercegovačko neretvanski kanton, odnosno, zainteresirani su samo za formiranje Vlade HNK sa strankama Trojke a u ovome slučaju sa SDP i NIP.

U posljednje vrijeme po političkim krugovima se pojavljuju informacije o mogućnošću šire koalicije pro-bosanskih stranaka i da bi u vlasti zajedno mogle učestvovati SDA, SDP, NES i NIP uz HDZ i HDZ 1990.

Mala je mogućnost dogovora oko takvoga koncepta Vlade, previše je stranaka i previše je ličnih ambicija i mišljenja.

Ismet Lulić, predsjednik kantonalnog odbora SDP-a u Mostaru kroz više navrata je kazao da su spremni razgovarati sa svima.

Omer Hujdur, čelnik NIP-a u Hercegovini prilikom jednoga intervjua je kazao da ne bi bilo prirodno da oni participiraju u vlasti sa SDA te da se koncept vlasti treba preslikati sa nivoa Federacije.

Ono što se spominje u posljednih desetak dana po političkim krugovima je mogućnost uključivanja visokog predstavnika Kristijana Šmita u proces formiranja Vlade HNK.

Naime, prema našim saznanjima određene strane ambasade zajedno sa Šmitom su se krenule aktivnije ukjučivati u proces formiranja Vlade HNK.

Ukoliko napretka ne bude u pregovorima stranaka tokom ovoga mjeseca, navodno je Šmit pripremio odluku po kojoj bi se kvalifikovana većina za imenovanje Vlade HNK spustila sa 20 na 16 zastupnika.

Jedno je sigurno, Šmit neće dozvoliti da vlada ostane ponovo u “tehničkom mandatu”.

Slični članci

Back to top button