DruštvoKonjicKulturaVijesti

Mevludski program održan u Čelebićima

U okviru manifestacije Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Konjic “Dani tradicionalnih mevluda 2023” danas je (2.septembar 2023.) poslije-podne-namaza  u dvorištu džamije u Čelebićima, održan mevludski program.

Na početku mevludskog programa okupljene vjernike i vjernice poselamio je i dobrodošlicu zaželio imam džemata Čelebići Salih ef. Jusufović. On je u svom obraćanju citirao dio šestog ajeta sure Tahrim: O vi koji vjerujete, sebe i porodice svoje čuvajte od vatre čije će gorivo ljudi i kamenje biti… i pozvao roditelje da popričaju s djecom prije škole.

Ruksak bio nov ili stariji iste snove nosi. Cipele mogu biti markirane ili ne, ali je bitnije da su čiste. Važno je da djecu učimo da marka ne određuje vrijednosti čovjeka – kazao je Salih efendija.

Mevlud su učili imami Medžlisa IZ Konjic i članice  Mreže mladih džemata Čelebići, a predavanje je održao glavni imam MIZ Konjic Refik ef. Delić.

Refik ef. je u svom predavanju kazao da prvi naš prioritet jeste naša porodica. Naša majka je ponajviše u vremenima prošlim sačuvala našu vjeru u kućna četiri zida. A i na ovim mevludskim svečanostima više od polovine prisutnih su naše majke i sestre.

Mevludi nam donose priliku da se susretnemo da na njima kažemo gdje smo i kuda nam je ići. Treba nam ovakav živi susret, susret kakav nam ne mogu pružiti društvene mreže koje nude lažne susrete, a u stvari nas otuđuju jedne od drugih. Mi na mevludima učimo salavate. No, nije samo salavat dokaz ljubavi prema Poslaniku. Nije, ako ga nema u djelu, u slijeđenju sunneta. Ljubav trebamo iskazati svojim djelovanjem utemeljenom na sunnetu Poslanika, a s.- kazao je Refik efendija.

Kako je septembar vezan za početak  školske i mektebske godine, Refik efendija je ukazujući na značaj i škole i mekteba kazao:

Pitanje znanja i pitanje obrazovanja je pitanje svih pitanja za nas. Poslanik je zarobljenike puštao na slobodu kada bi naučili deset muslimana da čitaju. Druga bitna stvar je da se zapitamo je li nama učenje bitno ili diploma. Trudimo li se da naša djeca ponesu znanje u ime Boga, ili samo znanje za diplomu. Nikad više diploma, a nikad više nereda i belaja. Stanje u društvu pokazuje da slabo učimo u ime Boga i to trebamo popravljati. Znanje treba biti na sunnetu Muhammeda, a.s., koji nam je kazao da je znanje izgubljena stvar vjernika, pa gdje god je nađe neka ga uzme. Ali znanje, umjeće, a ne samo diploma. Trebamo mijenjati naš pristup odgoju i obrazovanju. Nekad smo, znamo, učeni da ustajemo starijima usredstvima prevoza, a sad nije rijekto čuti d amajka kaže djetetu: Tebi je majka platila da sjediš i ne ustaj nikom – kazao je Refik efendija.

Svoje obraćanje završio je podsjećanjem da svi mi imamo zaduženja, obaveze i Bog nas u Kur’anu obavještava da će svako odgovarati za svoj emanet. Neophodno je da se zabavimo svojim obavezama, a ne obavezama i stvarima drugih. Tek kad svako svoje obaveze bude izvršavao kako treba, nadati se, poboljšanju opšte situacije u našem društvu.

Dovu je proučio Mihret ef. Žiko, a mevludskom programu prisustvovao je veliki broj džematlija iz Čelebića i drugih džemata.

MIZ Konjic

Slični članci

Back to top button