BiH

ALARMANTNO: Bh. ceste odnose živote, za vikend 10 poginulih

Teška saobraćajna nesreća dogodila se u srijedu u večernjim satima na području sarajevskog naselja Rajlovac.

Nesreća se dogodila oko 20.40, a u njoj je smrtno stradala jedna osoba.

U nesreći su učestvovali motorno vozilo i motocikl, a preminuo je vozač motocikla. Nakon obavljenog uviđaja uhapšen je vozač kombija zbog teškog krivičnog djela protiv sigurnosti javnog saobraćaja.

Kako je navedeno iz policije, došlo je do sudara putničkog motornog vozila VW Transporter, kojim je upravljao B. D. rođen 1992., i motocikla Aprilia Atlantic, kojim je upravljao J. K. rođen 1992., nastanjen u Vogošći. U ovoj nesreći od zadobivenih povreda na mjestu je smrtno stradao 31-godišnji motociklist.

Broj poginulih na cestama u BiH je zabrinjavajući. Čak 10 osoba je izgubilo život u saobraćajnim nesrećama na bh. cestama samo posljednjeg vikenda.

Crni scenarij počeo je u subotu, 26. avgusta, kada je u mjestu Kaoci kod Srpca poginuo motociklist. Istog dana u Bosanskoj Kostajnici kod Doboja smrtno je stradala jedna osoba, dok su ronioci u rijeci Savi izvukli Golf pet u kojem je bilo tijelo 79-godišnjaka iz Brčkog.

Kasno u noći sa subote na nedjelju, s 26. na 27. avgust, u teškoj nesreći na magistralnoj cesti M-17 Žepče – Maglaj poginula je jedna osoba. A u nedjelju, 27. avgusta, tragedija je zabilježena kod Brčkog i tom prilikom poginule su dvije osobe, dok su četiri osobe poginule u nesreći kod Prnjavora.

Nažalost, broj saobraćajnih nesreća u BiH konstantno raste. Potvrđuju to i službene statistike. Naime, prema izvještaju BIHAMK-a za prošlu godinu, u saobraćajnim nesrećama u BiH život su izgubile 222 osobe, dok je 10.258 osoba zadobilo teže ili lakše tjelesne povrede. Tokom 2022. registrirane su 1083 nesreće više u odnosu na 2021., što izraženo u postocima prikazuje povećanje ukupnog broja saobraćajnih nesreća za 3,45%.

Broj saobraćajnih nesreća s poginulim/povrijeđenim osobama povećan je za 299 ili 4,14%. Kada su u pitanju saobraćajne nesreće s materijalnom štetom, u prošloj godini registrirane su 784 nesreće više u odnosu na 2021., odnosno 3,25%.

– Zaključujemo da je trend smanjenja ukupnog broja saobraćajnih nesreća koji je započeo 2017. prekinut tokom prošle godine, gdje ponovno bilježimo porast saobraćajnih nesreća. Prema navedenim podacima, možemo zaključiti da se na području BiH dnevno tokom 2022. događalo u prosjeku nešto više od 85 saobraćajnih nesreća, od toga blizu 20 saobraćajnih nesreća s poginulim/povrijeđenim osobama – navedeno je u izvještaju.

Veliki broj saobraćajnih nesreća na našim cestama, među ostalim, rezultat je nepoštivanja prometnih pravila i propisa, kao i nizak nivo saobraćajne kulture i većeg broja učesnika u prometu.

Nepropisna brzina i brzina neprilagođena uvjetima na cestama jedan su od najčešćih uzročnika izazivanja saobraćajnih nesreća. Slijede saobraćajne nesreće nastale pod utjecajem alkohola i drugih opojnih sredstava, zatim nesreće koje su rezultat radnji vozilom u prometu te ostali uzroci koji podrazumijevaju nepoštivanje prometne signalizacije itd.

Očigledno je da i, osim brojnih izmjena i dopuna Zakona o sigurnosti prometa u BiH, nije došlo do poboljšanja stanja sigurnosti u prometu. Zanimljivu konstataciju iznio je ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo nakon pogibije mlade doktorice Azre Spahić koju je usmrtio vozač koji je upravljao automobilom bez vozačke i pod utjecajem alkohola.

– Imate situaciju da alkoholizirana osoba može biti u parku i postoji mogućnost da policija izrekne kaznu do 500 KM zbog kršenja javnog reda i mira. Ako taj čovjek sjedne u automobil, može biti kažnjen s 50 KM – kazao je ministar unutrašnjih poslova KS Admir Katica, piše Večernji.ba.

Slični članci

Back to top button