BiHKonjicSport

Obraćanje Elmira Mire Hadžialića povodom otkazivanja Triatlon Kupa „Kulin Ban“

Predsjednik TABIH i predsjednik organizacionog odbora Međunarodnog Triatlon kupa “Kulin Ban” Boračko jezero, Elmir Miro Hadžialić, povodom otkazivanja 20. Međunarodnog Triatlon Kupa “Kulin Ban” Boračko jezero 2023. obratio se javnosti:

“Poštovani sportisti – triatlonci,

Obzirom da se moje ime, zajedno sa Triatlon asocijacijom u BiH (TABIH) ovaj vikend više puta spominje u negativnim komentarima, želim da Vam kažem stvarno stanje stvari (jer VI to zaslužujete), koje su prethodile otkazivanju 20. Međunarodnog Triatlon Kupa “Kulin Ban” Boračko jezero 2023., hronološki pojedinačno:

  1. Još prije 3 mjeseca sam bio u stalnom kontaktu sa vodećim ljudima iz Triatlon Pentatlon Saveza Federacije BiH (TPSFBIH) i državnog Triatlon Pentatlon Saveza BiH (TPSBIH), gdje sam im rekao da imamo problem u vezi zatvaranja financijske konstrukcije za organizaciju predstojeće manifestacije; obzirom da sam ja do sad jedini bio ja koji je postavio, osmislio i organizirao 19. godina Triatlon kup na Boračkom jezeru, a iza sebe imam višegodišnje iskustvo u organizaciji ovakvih i sličnih manifestacija i znam gdje i šta može biti problem. Moja iskrena želja je bila da ovaj 20. Međunarodni Kup bude kruna mog doprinosa triatlon sportu u Bosni i Hercegovini i da se definitivno povučem iz ovog sporta, jer zahvaljujući meni i mom angažmanu registrovan je federalni, a na kraju i državni savez.
  2. Poslije ta 3 mjeseca obećanja od strane i federalnog i državnog saveza (nitko od članova upravnih tijela nije ništa učinio niti pomogao oko organizacije ove manifestacije – a sada svi traže izvještaj o otkazivanju manifestacije), naravno sve je palo na mene, kao i do sad. Uspio sam da obezbjedim 2 sponzora da uplate po 1000 KM federalnom savezu TPSFBIH a na Triatlon asocijaciji TPSBIH je obezbjeđen jedan sponzor – Leda voda sa 1000 KM vrijednosti u vodi, koja je bila isporučena, plus na TABIH je uplaćeno cca. 2000 KM od kotizacije. Federalni savez TPSFBIH je dobio 10.000,00 KM od Kantona Sarajevo za organizaciju državnog takmičenja i rad saveza. Ukupan budžet za organizaciju 20. Međunarodnog triatlon kupa “Kulin ban” na Boračkom jezeru je cca. 22.000,00 KM, što znači da su obezbjeđena sredstva za: 10.000,00 – dio za organizaciju državnog takmičenja i zahvaljujući Olimpijskom komitetu (kojem se ovaj put iskreno zahvaljujem) koji je odobrio 9000,00 KM iz fonda Oliympic Solidarity, 2000,00 KM ja od sponzora i 2000,00 KM od kotizacija. (Gospoodin Zećir je tražio da iznos od kotizacije 2000 KM bude novčani fond nagrada i da se podjeli takmičarima za prva tri mjesta).
  3. Do četvrtka, tj. do 24.08.2023. sam imao obećanje od strane rukovodioca federalnog saveza TPSFBIH da će odobrena sredstva od Olimpijskog komiteta pokriti troškove same direktne organizacije manifestacije na osnovu čega je savez dobio predračun od pravnog subjekta “Eko selo Boračko jezero d.o.o.”, a sa kojim TABIH ima ugovor o organizaciji manifestacije i zakupu prostora na 3 dana. Predmet ugovora je: pokrivanje troškova DJ-a i razglasa, troškovi 2 voditelja i produkcija radio jingle-a, troškovi hitne službe sa profesionalnim osobljem, idejno rješenje manifestacije za štampane materijale manifestacije, troškovi zakupa cjelokupnog prostora pravnog subjekta – 3 dana, smještaj i hrana za učesnike manifestacije. Ukupan iznos koji smo dobili (TABIH) po predračunu “Eko sela Boračko jezero d.o.o.” iznosi 10.014,85 KM, što je mail-om dostavljeno TABIH-u, TPSFBIH i TPSBIH pod uvjetom da taj iznos netko od ovih subjekata (u prilogu predračun) do petka 25.08.2023. u 16:00 sati uplati cjelokupan iznos, ili da se obezbjedi garancija za plaćanje usluga “Eko selu Boračko jezero d.o.o.” za organizaciju manifestacije (u prilogu screenshot mail-a).
  4. Da je postojala dobra namjera od pravnog subjekta “Eko selo Boračko jezero d.o.o.” da se organizuje manifestacija u saradnji sa TABIH, TPSFBIH i TPSBIH je i sama aktivnost Eko sela u četvrtak 24.08.2023. – postavljanje željeza za bicikla, tepiha, i bova u jezero (u prilogu foto). Očito je netko zakazao jer “Eko selo Boračko jezero d.o.o.” je tražilo obezbjeđenje (garanciju) za plaćanje njegovih usluga i zakupa prostora. To TABIH, TPSFBIH i TPSBIH nije ispoštovao i u konačnici je otkazao svoje usluge kao i korištenje svih resursa zbog toga što TABIH, TPSFBIH i TPSBIH nisu ispoštovali svoje obaveze prema pravnom subjektu “Eko selo Boračko jezero” štiteći svoj poslovni interes (VAŽNA NAPOMENA: Preko 6 godina uzastopno “Eko selo Boračko jezero d.o.o.” je bio sponzor TABIH-u u organizaciji Kulin Bana).

REZIME OTKAZIVANJA MANIFESTACIJE: NITKO OD ČLANOVA UPRAVNIH STRUKTURA TPSFBIH I TPSBIH OD PROŠLOG KULIN BANA PA DO SADA NIJE UČINIO NIŠTA DA DA SVOJ DOPRINOS I DA POMOGNE U REALIZACIJI 20. MEĐUNARODNOG TRIATLON KUPA “KULIN BAN” BORAČKO JEZERO (UZ IZUZEĆE OLIMPIJSKOG KOMITETA, KOJI JE DAO SVOJ MAKSIMALAN DOPRINOS), NITI JE ISPOŠTOVANO PLAĆANJE NITI OBEZBJEĐENJE GARANCIJE ZA PLAĆANJE USLUGA PRAVNOG SUBJEKTA “EKO SELO BORAČKO JEZERO D.O.O.” DO ZADNJEGA DANA, S TOGA JE I MANIFESTACIJA OTKAZANA.

Još želim dodati kao čovjek koji je stvorio, napravio i organizirao 19. godina (većinom sam) “Kulin Ban” Boračko jezero, pojedincima iz upravljačkih struktura saveza, a posebno “uzornom i perspektivnom” triatloncu gosp. Godinjaku, koji je mene etiketirao kao “smetljara, parazita, idiota, smrada i kriminalca” a koji tako mlad i uzorni sportaš ima izuzetno bogat CV:

Zbog njega i njemu sličnih sam sretan što napuštam triatlon sport u BiH, ali žao mi je svih sportista-triatlonaca što nisam uspio ostvariti krunu svog rada u triatlon sportu u BiH organizacijom ovog 20. Međunarodnog Triatlon Kupa “Kulin ban” Boračko jezero, ali sam siguran da triatlon sport u BiH zaslužuje puno bolje ljude u vodećim strukturama i da će u narednim godinama ovaj sport u pravom smislu zaživjeti.

Sportski pozdrav”

Predsjednik TABIH i predsjednik organizacionog odbora Međunarodnog Triatlon kupa “Kulin Ban” Boračko jezero

Elmir Miro Hadžialić

Slični članci

Back to top button