DruštvoKonjicMagazinNVOVijestiZanimljivosti

ITALIJANSKI IZVIĐAČI OČARANI LJEPOTAMA PLANINE PRENJ

Ovih dana u našem gradu boravi grupa izviđača iz italijanskog San Maura, regija Emilija-Romagna ( Gruppo Scout San Mauro Pascoli 1 ).

Odmah po dolasku u Bosnu i Hercegovinu, izrazili su želju da posjete ,,veličanstveni” Prenj. Brzo smo se dogovorili i u ponedeljak ( 28.08.) krećemo prema Raptima, a odatle počinjemo uspon na Veliku Kapu (2004 mnv).

Ekipa sa lakoćom izlazi na greben V. Kape, raspoloženi i očarani prizorima koji se pružaju sa ovog prenjskog ljepotana. Na vrhu Kape je jak vjetar koji najavljuje promjenu vremena. Kratko se odmaramo, fotografišemo i krećemo nazad.

U domu na Raptima nas čeka Sabit (Grande Šef, kako ga prozvaše) sa svojom čuvenom čorbom, rashlađenom lubenicom i bosanskom kafom (bosanska Lavazza). Sve ono što treba nakon jedne naporne ture.

Zadovoljni krećemo prašnjavim kombijima prema Konjicu, uz stihove one čuvene ” Bella ćao”. Biti domaćin ovim finim, mladim ljudima, bilo je pravo zadovoljstvo. Zato im na kraju kažemo, “hvala vam dragi prijatelji i dođite nam ponovo”.

(Grazie cari amici e siete sempre benvenuti.)

PD “BORAŠNICA” Konjic

Slični članci

Back to top button