BiHDruštvoKulturaVijesti

Hoće li se predmet Bosanski jezik zvati “Istraživanje i stvaralaštvo” u Kantonu Sarajevo?

Roditelji bošnjačke djece u manjem bh. entitetu odavno vode borbu protiv diskriminacije kada je u pitanju pravo njihove djece da izučavaju maternji jezik, kao i sami naziv jezika koji je dozvoljen u RS-u.

Predmet “Bosanski jezik” u RS odavno ne postoji, a djeca u svjedočanstva dobijaju ocjenu iz “jezika bošnjačkog naroda”.

I dok smo na takvo što nažalost navikli iz entiteta RS, začuđeni smo i šokirani što se predmet ‘Bosanski jezik’ počinje ‘brisati’ iz školske svakodnevnice najmlađih učenika Kantona Sarajevo i podvodi se pod oblast “Istraživanje i stvaralaštvo”.

Naime, nova školska godina za osnovce u Kantonu Sarajevo donosi izmjene nastavnog plana i programa u obrazovanju zbog kojih negoduju i roditelji u učenika, a i razredni nastavnici.

Učenici će od nove školske godine nastavu pohađati po izmijenjenom nastavnom planu i programu “s ciljem lakšeg savladavanja gradiva i boljeg razumijevanja”, kaže struka koja je radila na reformama.

Promjene su u skladu sa započetom kulikularnom reformom. Inicijativa je pokrenuta od strane Instituta za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja KS, a škole su dobile set uputstava za organizaciju školske 2023/24. godine 21. avgusta.

Nova školska godina počinje već 1. septembra. No, nije samo kratak rok za provedbu reforme ono što brine i struku i roditelje.

Naime, promjene su najavljene u definiranju odgojno-obrazovnih područja za učenike od prvog do trećeg razreda osnovnih škola.

Ono što je izazvalo najveću polemiku je poigravanje nadležnih sa predmetom ‘Bosanski jezik’.

Oblast ‘Istraživanje i stvaralaštvo’, će uključivati Bosanski jezik i književnost/Hrvatski jezik i književnost/Srpski jezik i književnost, Engleski jezik, Društvo/Kultura religija i Vjeronauku.

Ministarstvo tvrdi: Predmeti su ostali isti

  • Posvećeno radimo na pripremama za novu školsku godinu. Danas smo školama poslali set uputstava za organizaciju školske 2023/24. godine. Donijeli smo i odluke o izmjenama nastavnog plana i programa prateći zahtjeve započete kurikularne reforme. Najveći iskorak napravljen je u definisanju odgojno-obrazovnih područja za učenike prvog, drugog i trećeg razreda. Naravno predmeti su ostali isti, kao i njihovi nazivi, ali se učenje organizuje kroz kompilaciju sadržaja naslanjajućih predmeta. Tako oblast Priroda i nauka oko nas uključuje Matematiku, Moju okolinu i Informatiku. Istraživanje i stvaralaštvo uključuje Bosanski jezik i književnost/Hrvatski jezik i književnost/Srpski jezik i književnost, Engleski jezik, Društvo/Kultura religija i Vjeronauku. Područje aktivnosti i stvaralaštva uključuje Likovnu kulturu, Muzičku kulturu i Tjelesni i zdravstveni odgoj.
  • Reforma je donijela više slobode nastavnicima u pripremanju za časove, a kompiliranje sadržaja nastavlja se i u starijim razredima kroz mjesečno planiranje i međupredmetnu saradnju i povezanost. Institut za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja i ove godine organizuje aktivnu podršku svim nastavnicima koji implementiraju kurikularnu reformu u učionicama u Kantonu Sarajevo – objavilo je jučer ministarstvo za odgoj i obrazovanje KS.

Nova podvala?

Roditelji učenika Bošnjaka se pitaju da li je je riječ o novoj podvali.

Podsjećamo, u manjem bh. entitetu RS učenicima Bošnjacima je pravo na jezik davno oduzeto, a predmet koji im je upisan u svjedočanstva zove se “jezik bošnjačkog naroda”.

Iz Ministarstva za odgoj i obrazovanje KS tvrde da predmeti ostaju isti, no roditelji smatraju da je ovo samo početak prakse čiji je cilj napad i oduzimanje prava na jezik.

Edukacije još nisu ni počele, nastava je iduće sedmice

Biti će organizovane edukacije i formirani stručni timovi za podršku učiteljima ‘kako bi što kvalitetnije mogli provesti ovu reformu’.

  • Ove nastavne oblasti i dalje obuhvataju svih 8 ili 9 predmeta koliko djeca imaju, samo će se malo drugačije klasifikovati – kaže učiteljica iz Sarajeva.
  • Nastavnicima ove reforme donose izmjene u planiranju, pisanju priprema, promjeni rasporeda… Kad se pogleda Nastavni plan i program ima nepodudaranja u broju časova po oblastima i po onom kako smo imali prije po predmetima, pa će i tu biti problematike. Reforma sad zahtijeva uvođenje korelacije. Mi smo je uvijek radili. Ove novine od nas nastavnika zahtijevaju da budemo administrativni radnici. Prošle godine je uvedena kurikularna reforma, počeli su se uvoditi kurikulumi, a ove godine donosi novi NPP, koji se mijenja, a da uopće nema nikakve analize kako je rađeno i slično, niti analize eksterne mature. Kod nas se samo donose promjene, bez ikakve analize, pet do 12. Nastavnike koji ulaze u prvi razred očekuje edukacija tokom ove ili naredne sedmice, a u petak već prvačići ulaze u klupe. Niti znaju roditelji šta ih očekuje kada dijete dovede u školi, a ne zna niti nastavnik kako će raditi – kaže učiteljica.

Šta se želi postići?

Ljudima iz struke nije do kraja jasno šta se želi postići ovom reformom, da li će to biti časovi “oblasti”, gdje će svaki put učenici imati časove “korelacije” i da li će se brisati naziv predmeta ‘Bosanski jezik’ i da li se ide ka tome. “Van pameti je da se gube nazivi, da se ide po oblastima dugoročno”, stav je struke.

Ne može se maternji jezik staviti u istu ravan sa stranim jezikom ili kulturom religija, jer ako ništa drugo, tu se izučava i književnost.

  • S obzirom na to da je status bosanskog jezika jedno od pitanja od posebne važnosti, BZK “Preporod” trenutno kod nadležnih organa provjerava infomacije o reformi Nastavnog plana i programa za osnovnu školu i položaj bosanskog jezika u obrazovnom sistemu u Kantonu Sarajevo. Imajući naglašenu društvenu odgovornost, ne možemo reagirati bez provjerenih informacija, no ukoliko se ispostavi da je spomenutom reformom status bosanskog jezika u obrazovnom sistemu doveden u pitanje na bilo koji način, reagirat ćemo i poduzeti sve potrebne korake bez odlaganja – izjavio je Kodrić.
  • Kvazireforma u obrazovanju je reforma u kojoj nije definirana norma! Tako će ovo što traže od učitelja i nastavnika, ako to oni budu slijepo slijedili, dodatno razoriti obrazovanje – poručio je Saudin Sivro, predsjednik Koordinacije sindikata u Kantonu Sarajevo.

Za 29. avgust zakazana je vanredna sjednica Skupštine povjereništva SSOOiO FBiH KO KS, objavio je Sivro.

  • S obzirom na to da je po ko zna koji put, kroz reformu obrazovanja i bez konsultacija sa Sindikatom, resorno Ministarstvo izrazilo loš odnos prema radnicima u predškolskim ustanovima i osnovnim školama u KS, što se ogleda kroz preopterećenost nastavnika i ostalih radnika sedmičnim obavezama, a posebno administrativnim poslovima, potrebno je donijeti stav Sindikata po navedenom pitanju, te se iz tog razloga pojavila potreba održavanja sjednice Skupštine povjereništva – stoji u Obrazloženju odluke.

Burne su reakcije na ove reforme koje su došle sedmicu pred početak nastave.

  • Pravi učitelj je uvijek povezivao predmete i pravio korelaciju, a očito ovi tamo nisu. Njima povezivanje gradiva i predmeta novina. Predmeti nikad nisu bili, kako oni rekoše, “posebne cjeline”. A što se edukacije učitelja tiče valjda će biti do januara. Ulazim u prvi razred za 8 dana, a oni pričaju o edukaciji – komentar je učiteljice iz KS Lejle Piknjač Omeragić.
  • Grupisanje predmeta ne umanjuje njihov broj. I dalje je 9 predmeta za uzrast od 5,5 godina što vjerujem da zakonski nije ispravno. Mozda griješim, ali mislim da bi manje predmeta rasteretilo djecu, a korelacija se uvijek radila i bez ove reforme – komentar je na društvenim mrežama.

Iz Vijeća roditelja KS kazali su da čekaju stav Upravnog odbora kada je riječ o izmjenama nastavnog plana i programa koje će se primjenjivati početkom ove školske godine, a iz instituta se nadaju da će se ovakav sistem obrazovanja u budućnosti primjenjivati na području cijele BiH, pišu Vijesti.ba.

Kako je govorio naš Alija Isaković, istaknuti bh. književnik, naš jezik je naš moral, stoga je naša dužnost da ga čuvamo, branimo, čak i od dobronamjernih pogrešaka, a o onim drugim da i ne govorimo.

Slični članci

Back to top button