HercegovinaVijesti

Zdravstveni radnici HNK najavili generalni štrajk – postupak mirenja nije uspio

Zdravstveni djelatnici iz cijele Hercegovačko-neretvanskog kantona najavili su stupanje u štrajk zbog nepotpisivanja kolektivnog ugovora.

Sindikati su donijeli jednoglasnu odluku na sastanku predstavnika sindikata svih zdravstvenih ustanova koji je održan u Kantonalnoj bolnici ”Dr.Safet Mujić”.

Propast procesa mirenja

”Danas je na sastanku svih organizacija sindikata radnika u zdravstvu koji djeluju u HNK-u donesena odluka da je postupak mirenja s Vladom HNŽ kao poslodavcem završen i nije uspio”, rekao je za Bljesak.info Ivica Anić predsjednik Reprezentativnog sindikata Sveučilišne kliničke bolnice (SKB) Mostar.

Sljedeći korak je pojašnjava sazivanje svih sindikalnih organizacija koje će potvrditi i donijeti odluku o generalnom štrajku.

”U skladu s tom odlukom sve organizacije sindikata će u svojim zdravstvenim ustanovama od ravnatelja zatražiti potpisivanje sporazuma o poslovima koji se ne mogu prekidati za vrijeme trajanja štrajka, nakon čega će biti objavljen točan datum i vrijeme stupanja u generalni štrajk oko 3800 zdravstvenih djelatnika širom županije”, kazao je Anić.

Pregovori su ponavlja propali, ali Ministarstvo i Vlada mogu pozvati u bilo koje doba da sjednu kroz nekoliko dana ispregovaraju i potpišu kolektivni ugovor.

Predsjednik Nezavisnog strukovnog sinidkata radnika u zdravstvu, Dalibor Vuković naveo je kako je jednoglasno odlučeno da se zatraži od ravnatelja zdravstvenih ustanova potpisivanje sporazuma o poslovima koji se ne mogu prekidati za vrijeme trajanja štrajka kao posljednji pravni preduvjet za objavu točnog datuma i vremena štrajka.

“Štrajk gotovo 4.000 zdravstvenih djelatnika direktna je posljedica nemara i ne brige te protuzakonitog postupanja premijera Vlade HNŽ Nevenka Hercega i resornog Ministra zdravstva Gorana Opsenice koja se ogleda u ignorantskom odnosu spram zahtjeva sindikata za povećanje plaća i poboljšanje materijalnog statusa radnika u zdravstvu čije će posljedice stupanja naših članova u generalni štrajk biti dalekosežne po zdravstveni sustav”, naveo je za Bljesak.info Vuković.

Vlada HNK na potezu

Još jednom je pozvao Vladu HNK na usvajanje dostavljenog prijedloga kolektivnog ugovora i “spriječi kolaps zdravstvenog sustava u HNKL koji je neminovan ako dođe do generalne obustave rada”.

Prije više od tjedan dana smo od Ministarstva zdravstva HNK-a tražili komentar, no još uvijek ga nismo dobili.

Podsjetimo, u srpnju je na ulicama Mostara održana prosvjedna šetnja zdravstvenih radnika iz županije koji su tražili povećanje plaće. Neovisni sindikat Sveučilišne kliničke bolnice Mostar tada je rekao kako ima spreman tim za pregovore, ističući kako nijedan drugi sindikat neće zaštiti prava radnika na području Europe kao ovaj, navodeći kako je Vlada HNŽ-a cijeli proces odugovlačila. Sindikati su tada rekli kako traže povećanje plaće oko 30 posto.

”Mi ne želimo štrajk, želimo da sjednemo za pregovarački stol s Vladom i da po zakonu pregovaramo i potpišemo kolektivni ugovor”, kazao je tijekom prosvjeda Dalibor Vuković predsjednik Nezavisnog strukovnog sindikata radnika u zdravstvu HNK-a, dodajući kako traže povećanje plaće dva puta po 15 posto kako bi zdravstveni radnici bili mirni i dobili zasluženu plaću, te otišli na radno mjesto zadovoljni.

Zaključci

Iz Vlade su nakon prosvjeda novinarima rekli kako su spremni za razgovore, no prvo se moraju steći određeni uvjeti kako bi se izračunali troškovi traženog povećanja plaća.

U ime Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi, kao i u ime Vlade, Pero Pavlović, glasnogovornik Vlade HNK ponovio je zaključke sa sjednice održane 6. srpnja na kojoj je nadležni ministar, Goran Opsenica, detaljno izvijestio što sindikati traže od Vlade.

”Vlada je na toj sjednici usvojila zaključak da se prijedlog kolektivnog ugovora koji su sindikati dostavili proslijedi svim zdravstvenim ustanovama u Kantonu, njih 16 i da sve ustanove izračunaju financijski iznos koji se očekuje i zahtijeva kroz ovaj kolektivni ugovor. Tek kada budemo imali te financijske pokazatelje, možemo nešto konkretno poduzeti. Sindikati nisu iznijeli konkretne financijske iznose potrebne za ispunjavanje odredbi kolektivnog ugovora koji traže”, rekao je Pavlović.

– Pročitajte više na: https://bljesak.info/gospodarstvo/posao/zdravstnei-radnici-kredu-u-strajk/430060

Slični članci

Back to top button