BiHPolitika

Ishod sastanka državne koalicije: Dogovoreno imenovanje SNSD-ovog ministra i usvajanje tri zakona

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik obratio se javnosti na konferenciji za medije nakon sastanka koalicije na državnom nivou koji je održan u Istočnom Sarajevu te se osvrnuo na rezultate razgovora koji su vođeni između SNSD-a, HDZ-a i Trojke.

Kako je naglasio Dodik, partneri na državnom nivou dogovorili su nekoliko stvari, a najvažnije od svega je onaj dio koji se tiče izglasavanja novog ministra finansija kojeg je predložio SNSD.

“Dogovorili smo se da danas održimo sjednicu Predstavničkog doma na kojoj ćemo potvrditi Zakone o VSTV-u, Zakon o ombudsmanu i Zakon o pristupu informacijama te izabrati novog ministra finansija u Vijeću ministara (Srđan Amidžić) i potvrditi izbor zamjenika i člana Kolegija. Sutra na sjednici Vijeća ministara bit će potvrđeni prijedlozi Zakona o Sudu BiH, Zakon o organizaciji tržišta vina i utvrdit će se Zakon o strancima te uputiti Predstavničkom domu Parlamenta BiH. Sve to će biti potvrđeno na sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH koja će se održati 30. augusta”, poručio je Dodik.

Ističe kako je cilj u svemu da se odblokiraju procesi na državnom nivou.

“Radi se o tome da na ovaj način deblokiramo ono što je bilo potrebno i možemo biti spremni dočekati nove razgovore i dati šansu BiH da dobije pregovarački status sa Evropskom unijom što je zajednički cilj ove grupe ljudi”, zaključio je Milorad Dodik.

Pored Milorada Dodika, Dragana Čovića i Nermina Nikšića, sastanku u Istočnom Sarajevu prisustvovali su brojni političari uključujući Sašu Magazinovića i Nerina Dizdara (SDP), Edina Fortu, Predraga Kojovića i Sabinu Ćudić (NS), Elmedina Konakovića i Denisa Zvizdića (NiP) te Nenada Nešića (DNS).

Sastanak dolazi u jeku nove krize na državnom nivou i to nakon što je vlast u RS-u usvojila zakone kojima odbacuje primjenu odluka Ustavnog suda BiH te odluka visokog predstavnika Christiana Schmidta.

klix.ba

Slični članci

Back to top button