DruštvoKonjicMagazinZanimljivosti

Ismet Smajlović: Prije 19 godina otkriveno spomen-obilježje na Trgu državnosti u Konjicu

Na Trgu državnosti BiH u Konjicu 14. septembra 2004. godine otkriveno je spomen-obilježje za 476 šehida, poginulih, umrlih i nestalih pripadnika Armije i MUP-a BiH, čija su imena uklesana u spomen-ploču sa natpisom koji, između ostalog, govori  da su „braneći državu BiH prešli iz života u sjećanje i istoriju, postajući čudo bosanskog otpora“.

Otkrivanje ovog reprezentativnog spomeničkog zdanja, čiji su graditelji radnici  sarajevske firme „Bosnatransport“ i jablaničkog „Granitmonta“, upriličeno je pred nekoliko hiljada poštovalaca odbrambeno-oslobodilačkih podviga nastradalih branilaca, među kojima su bili prisutni i mnogobrojni članovi njihovih porodica.

Podizanje ovog spomeničkog kompleksa, koji se sastoji od spomen-ploče i fontane, po riječima čelnog čovjeka Organizacije porodica šehida i poginulih boraca Mehmeda Grcića, uslijedilo je nakon što su podignuti nišani i druga znamenja, po čemu je konjička općina isprednjačila u Federaciji BiH. Jedan od ratnih komandanata konjičkog kraja Nezim ef. Halilović podsjetio je da čin otkrivanja spomen-obilježja pada na desetogodišnjicu oslobađanja planine Ljubina.

Nakon njihovih kazivanja, te obraćanja općinskog načelnika Emira Bubala i federalnog ministra za boračka pitanja Ibrahima Nadarevića, djeca šehida i poginulih boraca pročitala su imena  svih uklesanih u spomen-ploču, što je, uz ilahije horova  „Sejfulah“ i „Ašk“, patriotsku pjesmu Ansambla „Rezonanca“ i nastup mladog glumca Benjamina Mušinovića, zvučalo kao svojevrsni čas iz historije.

(Preneseno iz „Dnevnog avaza“, 16. 9. 2004.)

Slični članci

Back to top button