BiHCrna hronikaDruštvoVijesti

Kavazović o zločinu u Gradačcu: Pouka svima nama kada zapostavimo promovisanje dobra

Reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović je uputio poruku javnosti nakon jučerašnjeg ubistva tri osobe u Gradačcu.

Kako su saopćili iz Muslimanske informativne novinske agencije (MINA), poručio je da zločini trebaju biti pouka svima nama kuda idemo kada zapostavimo promovisanje dobra i odvraćanje od zla.

“‘Ja ne pravdam sebe, ta duša je sklona zlu, osim one kojoj se Gospodar moj smiluje. Gospodar moj zaista prašta i samilostan je’. (Kur'an, sura Jusuf: 53) Ubiti bespomoćno ljudsko biće iz obijesti (bigajrihak) je zločin i grijeh najgore vrste. Takva duša ne zaslužuje ljudsko sažaljenje, niti naše dove. Propisi naše vjere u takvim slučajevima su jasni i mi ćemo ih poštovati”, podsjetio je.

Istakao je da onaj, kako je izjavio, ko digne ruku na ženu, dijete ili starca da bi ih ubio, zaslužuje samo prijezir i osudu.

“Zločin je veći kada se to uradi hotimično i s predumišljajem. To je naš stav prema njemu i njegovom nedjelu, a Uzvišeni je konačan sudija”, dodaje.

Smatra da nakon zločina u Gradačcu treba razmisliti kuda idemo kao društvo.

“U zlodjelu koje je zadesilo naš Gradačac treba da je pouka svima nama kuda idemo kada zapostavimo promovisanje dobra i odvraćanje od zla, kada zapostavimo pravdu i brigu o najslabijima i obespravljenima među nama, kada pustimo da se zlo čini nesmetano i kada kao zajednica i država ne stanemo na put zlim ljudima”, naglasio je.

Prema njegovim riječima, naše dove i misli su uz žrtve i njihove porodice.

“Ubicu kod njegovog Gospodara će stići ono što je zaslužio. Allahovi smo i Njemu se vraćamo”, poručio je Kavazović.

Podsjećamo, Nermin Sulejmanović, koji je od ranije poznat policiji po vršenju krivičnih djela, ubio je nevjenčanu suprugu, jednog muškarca i njegovog sina. Kako su saopćili nadležni, ranio je tri osobe.

Sam čin ubistva je uživo prenosio na Instagramu, a nakon toga se dao u bjekstvo. Tokom bjekstva imao je još jedan prijenos uživo na ovoj društvenoj mreži, ispričavši kako je izvršio ubistva. Nakon toga je pred policajcima izvršio samoubistvo.

U Gradačcu su danas održani protesti na kojima je zatražena bolja institucionalna borba protiv nasilja. U ovom gradu je proglašena trodnevna žalost, dok će Dan žalosti u Tuzlanskom kantonu biti na dan dženaze ubijenima.

Klix.ba

Slični članci

Back to top button