BiHDruštvoMagazinSvijetVijesti
Popularno

KOMENTAR DANA Način policijske reakcije = prestanak nasilja u porodici ili eskalacija

Tri osobe su ubijene, a tri ranjene u pucnjavi na području Gradačca, u petak 11. augusta 2023. godine, potvrdilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona.

Osumnjičenog za ubistvo Nermina Sulejmanovića (35) iz Gradačca policijske snage locirale su na širem području grada na sjeveru Bosne i Hercegovine. On je počinio samoubistvo.

“Sulejmanović je iz pištolja usmrtio svoju bivšu suprugu i dva muškarca, oca i sina. Ranio je jednog policajca, te još jednog muškarca i ženu na različitim lokacijama u Gradačcu”, potvrđeno je iz Tužiteljstva Tuzlanskog kantona. – piše RSE.

Odmah u startu da razjasnimo svima: Počinioci nasilja, ubice i nasilnici nisu heroji kojima se trebamo diviti i podržavati ih prateći njihova nedjela, dajući im pozornost na način da ih pratimo na društvenim mrežama, lajkamo njihove objave i slično. To je indirektni čin nasilja, ali i naše nesvjesti. Jasno? Jasno.

Čitaj dalje…

Nasilje nad ženama koje završava ubistvom supružnika je ozbiljan problem u našem društvu. Prema podacima Ujedinjenih nacija, 56% žena koje su ubijene u 2021. godini su ubijene od strane svojih intimnih partnera ili članova porodice. Ovo nasilje je često rezultat dugotrajnog maltretiranja i kontrole nad ženama, a može dovesti do eskalacije nasilja i do ubistva.

Postoji nekoliko faktora koji mogu doprinijeti nasilju nad ženama koje završava ubistvom supružnika. To su:

  • Patrijarhalni kulturni stereotipi koji tretiraju muškarce kao superiorne ženama
  • Nedostatak podrške za žrtve nasilja nad ženama od strane porodice, prijatelja i zajednice
  • Nedostatak efikasnih sistema za sprječavanje i kažnjavanje nasilja nad ženama
  • Lakoća pristupa oružju

Šta radi policija?

Policija mora da bude u stanju da brzo i efikasno reaguje na pozive o nasilju u porodici.

Kada policija dobije poziv o nasilju u porodici, moraju da izađu na lice mjesta i da procjene situaciju. Ako postoji opasnost po život ili zdravlje žrtve, policija mora da preduzme mjere da zaštiti žrtvu, uključujući i hapšenje nasilnika.

Policijski službenici moraju da budu senzibilisani za problem nasilja u porodici. To znači da moraju da znaju kako da identifikuju žrtve nasilja i da im pruže odgovarajuću pomoć. Policija također mora da bude u stanju da odgovori na pitanja i nedoumice žrtava nasilja.

Policija mora da podigne svjest o nasilju u porodici u zajednici. To može da uradi kroz različite aktivnosti, kao što su predavanja u školama, radionice za roditelje i članove zajednice, ili kampanje u medijima.

Policija mora da sarađuje sa drugim institucijama i organizacijama koje se bave nasiljem u porodici. To može da uključuje saradnju sa centrima za žrtve nasilja, sigurnim kućama, SOS telefonima, tužilaštvima i sudovima. Saradnja sa drugim institucijama i organizacijama može da pomogne policiji da efikasnije odgovori na slučajeve nasilja u porodici.

Adekvatni rad policije na prevenciji nasilja u porodici je od vitalnog značaja za zaštitu žrtava nasilja i za sprečavanje eskalacije nasilja. Policija ima ključnu ulogu u ovom problemu i mora da bude spremna da odgovori na izazove koji proizilaze iz nasilja u porodici.

E, a kad zakaže sistem?

U nekim slučajevima, policijski rad može zapravo doprinijeti eskalaciji nasilja i postoji nekoliko razloga zašto to može da se desi. Neki od ovih razloga su:

  • Policijski službenici nisu dovoljno senzibilisani za problem nasilja u porodici.
  • Policijski službenici ne adekvatno procenjuju rizik od eskalacije nasilja.
  • Policijski službenici ne uzimaju u obzir žrtvine želje i potrebe.
  • Policijski službenici ne pružaju odgovarajuću podršku žrtvama nasilja.

Kada policijski rad doprinese eskalaciji nasilja u porodici, to može imati ozbiljne posljedice za žrtvu. Žrtva može biti izložena još većem nasilju, može biti zastrašena da prijavi nasilje, ili može čak biti ubijena.

Ako ste žrtva nasilja u porodici, a policijski rad je doprinjeo eskalaciji nasilja, postoje neke stvari koje možete da uradite:

  • Zatražite pomoć od druge policijske stanice.
  • Kontaktirajte nezavisnu organizaciju za pomoć žrtvama nasilja.
  • Podnesite žalbu na postupanje policije.
  • Podnesite krivičnu prijavu protiv nasilnika.

Nemate obavezu da trpite nasilje. Ako ste žrtva nasilja u porodici, imate pravo na pomoć. Ne bojte se da zatražite pomoć.

U nastavku su navedene neke specifične stvari koje možete učiniti ako ste žrtva nasilja u porodici, a policijski rad je doprinjeo eskalaciji nasilja:

  • Zatražite da razgovarate sa drugim policajcem. Ako ste nezadovoljni postupanjem prvog policajca, zatražite da razgovarate sa drugim policajcem.
  • Kontaktirajte nezavisnu organizaciju za pomoć žrtvama nasilja. Postoji mnogo nezavisnih organizacija koje pružaju pomoć žrtvama nasilja. Kontaktirajte jednu od ovih organizacija i zatražite pomoć.
  • Podnesite žalbu na postupanje policije. Ako ste nezadovoljni postupanjem policije, možete da podnesete žalbu. Žalbu možete da podnesete nadležnom organu, kao što je Ministarstvo unutrašnjih poslova.
  • Podnesite krivičnu prijavu protiv nasilnika. Ako ste žrtva nasilja u porodici, imate pravo da podnesete krivičnu prijavu protiv nasilnika. Krivična prijava može da doprinese da nasilnik bude osuđen i da dobije adekvatnu kaznu.

Šta čini zajednica?

Pored adekvatnog rada policije, važno je i da se svi mi, kao članovi zajednice, aktiviramo u borbi protiv nasilja u porodici. To možemo da učinimo tako što ćemo:

  • Podizati svest o nasilju u porodici
  • Ukazivati na nasilje u porodici kada ga vidimo ili čujemo
  • Podržavati žrtve nasilja
  • Tražiti od policije da reaguje na nasilje u porodici

Nasilje nad ženama je ozbiljno kršenje ljudskih prava i ne smije biti tolerisano. Moramo se boriti protiv ovog nasilja i osigurati da sve žene budu sigurne od njega.

Slični članci

Back to top button