Nekategorisano

Održana svečana akademija manifestacije “Odbrana Bosne i Hercegovine – Igman 2023”

U okviru tradicionalne manifestacije “Odbrana Bosne i Hercegovine – Igman 2023” na platou vanjskog amfiteatra Memorijalnog centra Kovači sinoć je upriličena Svečana akademija.

Akademiji su prisustvovali brojni zvaničnici, predstavnici kulturnog i vjerskog života, nevladinih organizacija i građani, a prisutnim su se obratili član Predsjedništva BiH Denis Bećirović te predsjednik Organizacionog odbora manifestacije “Odbrana BiH – Igman 2023” i ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Federacije BiH Nedžad Lokmić.

Bećirović je prisjetio bitke na Igmanu, te iskazao poštovanje prema hrabrim i časnim borcima Armije Republike BiH koji su odbranili Igman, Sarajevo i BiH.

Kazao je da su sudski dokazane činjenice da je izvršena agresija na BiH te da je počinjen genocid nad Bošnacima.

-Postoje sudske presude da nije bio građanski rat već međunarodni oružani sukob i agresija. Dušmani BiH moraju znati – neće nas ni uplašiti ni zaustaviti, ne bojimo se sljedbenika velikodržavnih politika i borit ćemo se protiv njihovog projekta razaranja BiH, rekao je Bećirović.

Resorni federalni ministar Lokmić kazao je kako je odbrana Igmana imala strateški značaj.

-Preko ovog prostora povezivano je Sarajevo sa slobodnim teritorijama. Doline bijelih nišana ovdje na Kovačima, na Igmanu i svuda po BiH svojom tišinom svjedoče o stravičnim zločinima koji su duboko utisnuti u historiju BiH. Pozivam vas da cijenimo slobodu koju danas imamo i nastavimo graditi državu za koju su najbolji među nama dali svoje živote, kazao je Lokmić, naglašavajući kako je velika žrtva branilaca BiH velika obaveza vlasti.

– Ne smijemo se dijeliti, ali prije svega ne smijemo zaboraviti najbolje sinove ove zemlje. Ne smijemo nikada izdati ideale i snove naših šehida. Izgradit ćemo slobodnu i mirnu BiH za sve njene građane. Neka je rahmet na sve plemenite bosanskohercegovačke šehide, neka vječno živi sjećanje na hrabre branioce naše domovine, poručio je Lokmić.

U Sarajevu je jučer u okviru programskih aktivnosti manifestacije organiziran i tradicionalni defile “Mladi na putu života”.

Tokom defilea, brojne delegacije su položile cvijeće na nekoliko lokacija u gradu – na mezaristanu Alipašine džamije, kod Spomenika ubijene djece opkoljenog grada Sarajeva, Vječne vatre, u Ferhadiji, Centralnom nišanu na Kovačima, kod turbeta Alije Izetbegovića i Zida sjećanja – Memorijalni centar Kovači.

Inače, bitka na Igmanu, jedna je od najznačajnijih bitaka tokom odbrane od agresije na Bosnu i Hercegovinu. Agresorske snage su u ljeto 1993. godine imale plan da zauzimanjem Igmana u potpunosti zatvore obruč oko Sarajeva i tako prekinu vezu glavnog grada sa ostatkom zemlje i svijeta. Zahvaljujući hrabroj borbi pripadnika Armije RBiH, to nije dozvoljeno.

Po prvi put, program manifestacije “Odbrana Bosne i Hercegovine – Igman 2023” odvija se u cijeloj BiH, odnosno u oba bh. entiteta i distriktu Brčko i traje dva mjeseca, od 17. jula do 17. septembra 2023. godine.

Slični članci

Back to top button