Crna hronikaKonjicKulturaVijesti

Upriličen mevlud u Ljutoj

U okviru manifestacije “Dani tradicionalnih mevluda 2023” danas je poslije podne namaza u Ljutoj, ispod Treskavice, proučen mevludski program. Mevlud su učili imami Medžlisa Islamske zajednice Konjic. Okupljenim vjernicima se u svojstvu domaćina na početku mevludskog programa obratio imam džemata Bjelimići Nazif ef. Kurtović, a predavanje je održao Salih ef. Nefer, imam Tekijske džamije u Konjicu.

Salih efendija je podsjetio na nastupanje nove hidžretske 1445. godine.

“Hidžra se dešavala kod svih naroda i svih poslanika. Razlog hidžre je neimanje slobode. I vi ste odavde odselili jer su vas prinudili i natjerali drugi, jer ste protjerani. Ali smogli ste snage da se vraćate koliko možete da se vratite, da ovdje sagradite džamiju kao mjesto povratka i mjesto sastanka kad se vratite… Musaov narod je rekao Musa, a.s., idite ti i tvoj Bog i borite se. Ako, ne daj Bože mi budemo govorili svojim prvacima “eto vas tamo radite šta treba nas ne zanima” – od tog nema hajra. Isto tako nema hajra ni ako naši prvaci budu govorili narodu, eto vas tamo, vi se borite, nije to naša stvar. Mi se moramo ugledati na našeg Poslanika, muhadžire, ensarije, kako su se oni borili, trudili, ponašali i kako su nakon osam godina pobjedonosno ušli u Mekku iz koje su izgnani.”- kazao je u svom obraćanju Salih ef. Nefer.

Sljedeći program u okviru manifestacije “Dani tradicionalnih mevluda 2023” je u nedjelju 30. jula 2023.g. – Mevlud u Orahovici, poslije podne namaza.

MIZ Konjic

Slični članci

Back to top button