DruštvoKulturaVijesti

U povodu 1445. godine po Hidžri, u Konjicu održana “Večer duhovnosti”

U povodu nastupanja 1445. godine po Hidžri u srijedu 19.07.2023. godine, nakon akšam namaza, na platou pored Tekijske džamije u Konjicu održan je program “Večer duhovnosti”.

Ovim programom otvorena je ovogodišnja manifestacija Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Konjic. “Dani tradcionalnih mevluda 2023”. Program je i dio repertoara “Konjic u svjetlu očuvanja tradicionalne baštine”, Centra za kulturu NU Konjic.

U programu su učestvovali: Hor “Sejfullah” Konjic, imami MIZ Konjic, derviši Tarikatskog centra Islamske zajednice.

Voditelj programa Benjamin Mušinović podsjetio na početku programa da je mevlud jedan od prepoznatljivih aspekata islamske tradicije Bošnjaka.

– Jedan od prepoznatljivih aspekata islamske tradicije Bošnjaka je učenje mevluda. Mevlud se u Bosni i Hercegovini učio i uči raznim povodima, a najčešće tokom rebiu-l-evvela, mjeseca rođenja posljednjeg Allahova poslanika Muhammed, a.s. Mevlud kao nešto iscijeđeno iz vjere predstavljao je najljepši i najveličanstveniji kulturalni izraz bosanskih muslimana – kazao je Mušinović.

Nakon uvodne riječi voditelja programa okupljenim vjernicima obratio se glavni imam MIZ Konjic Refik-ef. Delića, koji je uz čestitiku Nove hidžretske 1445. godine napomenuo  da je zalud tražiti od godina da budu bolje, jer one su samo broj, ono što može biti bolje u godinama jesmo mi.

Podsjetio je vjernike na 40 ajet sure Tevbe, posebno na dio ajeta “Ne boj se Allah je s nama!”

Mi Allaha imamo kao zaštitnika, ali trebamo biti svjesni da i Njegovu zaštitu treba zaslužiti. Najbolji muhadžir je onaj ko ostavi ono što Allah ne voli! Potrudimo se da nagradu Hidžre steknemo ostavljajući ono što Allah ne voli.

Podsjetio je okupljene na svijetle primjere Ensarija i Muhadžira prije, tokom i nakon Hidžre. Podsjetio je i na trenutnu situaciju u našoj zemlji. Napomenuo je da je potrebno da više poštovanja pokažemo prema sebi i svom.

Naše nerazumijevanje nas samih zbunjuje i zabrinjava. O genocidu i zlu ne smijemo prestati govoriti, moramo se podsjećati i opominjati. Ovi julski dani prepuni su teških i tužnih uspomena koje nas obavezuju na to, ali nas obavezuje i naša budućnost. Hidžra nas danas u Bosni i Hercegovini je ostati ovdje i boriti se za svoja prava i vrijednosti  – kazao je na kraju obraćanja Refik ef. pozvavši vjernike da prouče Fatihu za naše šehide.

MIZ Konjic

Slični članci

Back to top button