BiHPolitikaVijesti

Nikšić: Nemamo dobre vijesti

Nemam neku dobru vijest, sastanak smatramo da nije okončan i nije završen, dogovorit ćemo se kad ćemo se opet naći i riješiti stvari koje su na stolu – kazao je predsjednik SDP-a Nermin Nikšić nakon sinoćnjeg sastanka čelnika vladajuće koalicije na državnom nivou.

Istakao je da Trojka nije spremna da pređe crvenu liniju protiv interesa BiH.

–  Ustavni sud, Budžet BiH, Izborni zakon…, sve ono što je u interesu države BiH znači crvenu liniju – poručio je Nikšić.

I ovaj put čelnik Dragan Čović (HDZ) pohvalio se što su se koalicioni partneri uopće našli.

Moramo pokušati pregovarački proces stvarno otvoriti s Evropskom unijom. Budžet moramo imati kako bi dobili sredstva EU, a i bez toga je neophodno tu obavezu završiti.

Nije bilo razloga da na Vijeću ministara ne bude Izborni zakon i Zakon o sudu. Dom naroda BiH ne funkcioniše, on mora profukcionirati. Ne možemo biti talac odluke SDA – kazao je Čović.

Naglasio je kako će se uskoro izabrati sudija državnog Ustavnog suda iz FBiH, misleći pritom vjerovatno na Marina Vukoju.

– Očekujem da ćemo imati novi sastanak u narednih sedam do deset dana. Moramo biti mudriji. Koje su naše crvene linije? Legitimno predstavljanje, konstitutivnost naroda… – rekao je Čović i dodao kako BiH nema jasnu vanjsku politiku, strategiju vanjske politike. 

Predsjednik Naroda i pravde Elmedin Konaković kazao je kako je ovo bio “neproduktivan sastanak i na momente mučan”.

– Na stolu su bile dvije važne teme, Budžet BiH i Plan rasta. Dodik je iskazao nezadovoljstvo što će se Rezolucija o genocidu u Srebrenici naći na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija, i nadam se usvojiti, ali smo mu jasno kazali da nas ne zanima šta on misli o tome – izjavio je Konaković.

Dodao je kako su pitanja stranih sudija, zaštita Ustavnog suda BiH i Ured visokog predstavnika nešto od čega nema odustajanja.

Faktor.ba

Slični članci

Back to top button