HercegovinaKulturaMagazinPrivredaVijestiZanimljivosti

Evo kojih šest avantura u Hercegovini ne smijete propustiti’

National Geographic: 'Evo kojih šest avantura u Hercegovini ne smijete propustiti'
Foto: Biis Tours / Vodopad Kravice

Bosna i Hercegovina je puna prirodnih bogatstava koje privlače veliki broj turista svake godine. 

Imajući u vidu prelijepe stvari koje se mogu vidjeti u našoj zemlji, ugledni National Geographic napravio je listu od šest najboljih avantura u Hercegovini koje ne smijete propustiti. 

Ovo je njihova lista: 

Kupajte se u divljim vodopadima Kravica

Vodopadi Kravica, nedaleko od grada Ljubuškog, čine prirodni amfiteatar vode, visok 30 metara i širok 120 metara. Najimpresivniji su u proljeće kada stvaraju zavjesu pare.

Ljeti su mirniji, a plitki bazen je idealan za plivanje u svježoj, plavo-zelenoj vodi, s dovoljno stijena za sunčanje.

Uz bazen se pružaju uski drveni mostići, a dalje nizvodno postoji mogućnost iznajmljivanja kajaka. Osvježite se uz pivo u jednom od barova uz bazen.

Preletite žičarom iznad historijskog grada Mostara

Mostar, smješten u srcu Hercegovine, peti je najveći grad u zemlji i dom jedinstvenog spoja kultura. Najupečatljiviji od svega je Stari most, koji je UNESCO-om zaštićeni spomenik iz 1566. godine, izgrađen prema planovima osmanskog arhitekta Mimara Hajrudina.

Najbolje ga je vidjeti s minareta džamije Koski Mehmed-paše. Za jedinstveniju perspektivu, iskusite adrenalinski zipline koji se spušta s brda Fortica, nedaleko od grada.

Prelijeće 1000 metara iznad prekrasnih stjenovitih brda i samog grada, prije nego završi na plaži uz rijeku koja se nalazi direktno ispod mosta. Osim toga, lokalci se poznaju po skakanju s mosta Stari Most u vodu u sportske svrhe; čak postoji i godišnji festival skakanja s mosta u julu.

Stari most u Mostaru
Foto: Pexels: Stari most u Mostaru

Penjite se na svetu planinu Križevac u Međugorju

Prema lokalnoj legendi, 1981. godine Djevica Marija se ukazala u mjestu Međugorje, prenoseći poruke mira i molitve.

Iako ovaj navodni događaj nikada nije službeno odobren od strane Katoličke crkve, vijest o ukazanjima se proširila i sada oko milion hodočasnika godišnje posjećuje Međugorje.

Bez obzira jeste li vjernik ili ne, penjanje na stjenoviti Križevac (poznat i kao Brdo Križevac) u trajanju od tri do četiri sata pruža spektakularan doživljaj. Mnoštvo hodočasnika moli na postajama Križnog puta raspoređenim na putu, a na vrhu se nalazi divovski križ iz 1933. godine i izvrsni pogled na mjesto i obalu Jadranskog mora.

Međugorje
Foto: EPA-EFE: Međugorje

Vožnja planinskim biciklom u Parku prirode Blidinje

Park prirode Blidinje, koji se nalazi sjeverno od Mostara, monumentalan je krajolik planina i endemičnih šuma bosanskog bora, najbolje doživljen na biciklističkoj turi.

Različite firme nude različite rute pogodne za sve razine kondicije, uključujući mnoga zaustavljanja kako bi se divili pogledima.

Istaknuti dijelovi uključuju selo Masna Luka s geometrijskom crkvom i izvorima pitke vode, prije nego što se dođe do jezera Blidinje i nekropole stećaka (srednjovjekovnih nadgrobnih spomenika ukrašenih figurama i simbolima) u Dugom Polju. Skupa s još 27 sličnih lokaliteta širom Balkana, Dugopoljski stećci čine dio UNESCO-ve svjetske baštine.

Blidinje
Anadolija: Blidinje

Uzmite safari divljih konja

Prije sedamdeset godina, poljoprivrednici koji su radili na području Dinarskih Alpi u zapadnoj Bosni i Hercegovini pustili su na slobodu konje koji su koristili za rad, jer je mehanizacija preuzela posao.

Oni su se razmnožavali i sada broje oko 800. Ako se odlučite na divlji safari s konjima, u podnožju planine Cincar vidjet ćete kako jure ili se okupljaju kako bi pili vodu iz korita koja su ostala od napuštenih farmi.

Najbolje od svega je to što su ovi konji obično pitomi i često prilaze turistima. Neki izleti uključuju i posjet vidikovcu s pogledom na Glamočku dolinu. Upotpunite svoje iskustvo piknikom i ručajte okruženi konjima.

Istražite podzemlje pećine Vjetrenica

Vjetrenica pećina – udaljena samo deset kilometara od hrvatske granice – najveći je pećinski sistem u Bosni i Hercegovini, s više od šest kilometara otkrivenih tunela. Vođena pješačka tura obuhvaća gotovo dvije hiljade metara ovih tunela i prolazi kroz pećinska jezera, slapove i kanale.

Ime Vjetrenica znači ‘vjetrena pećina‘: zbog razlike u pritisku između unutrašnjosti i vanjskosti pećine, jaki vjetar puše na ulazu u pećinu tokom cijele godine. Dok se držite protiv vjetra, divite se nadgrobnim spomenicima iz 15. stoljeća na ulazu, urezanim s lovnim scenama i viteškim turnirom. 

Pećina Vjetrenica
Foto: Matador Network: Pećina Vjetrenica

Unutar pećine, mnoge fascinantne stijenske formacije koje ćete vidjeti su dobile nadimke tijekom godina. Stalagmiti Turskog groblja izgledaju poput islamskih nadgrobnih spomenika, a vilino guvno – prema drevnim tekstovima – bilo je dom nimfa koje su plesale i svirale. Nakon toga, svakako istražite crkve i manastire u okolnom Ravnom, od kojih su mnogi nacionalni spomenici.

Radiosarajevo.ba 

Slični članci

Back to top button