BiHCrna hronikaDruštvoSmrtovniceVijesti

Brojne delegacije odaju počast i polažu cvijeće na Memorijalni kamen

Obilježavanje 28. godišnjice genocida nad Bošnjacima “Sigurne zone UN-a” Srebrenica, dženaza i ukop 30 identificiranih žrtava genocida iz jula 1995. godine bit će obavljeni danas u Memorijalnom centru Srebrenica-Potočari. 

Denis Bećirović - Avaz
Redžep Tajip Erdoan - Avaz
Jakov Milatović - Avaz
Graciela Gati Santana - Avaz

Menachem Z. Rosensaft  - Avaz

12:25 Završena su obraćanja visokih zvaničnika na komemoraciji u Potočarima. Prema protokolu, nakon obraćanja predviđeno je odavanje počasti i polaganje cvijeća za žrtve genocida na Memorijalni kamen.

Sa lica mjesta - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz

12:15 Prisutnima se obratio i član Predsjedništva BiH Denis Bećirović. 

– Nikada nećemo pokleknuti pred ideologijom zla. Majke Srebrenice su zaslužile da im se dodijeli Nobelova nagrada za mir – rekao je Bećirović, a zatim postavio nekoliko pitanja međunarodnoj zajednici:

– Zašto se ne ispravljaju počinjene greške, zašto se dozvoljava posipanje soli na rane porodica žrtava genocida, zašto se ne sankcioniraju oni koji negiraju genocid.

12:02 Video poruku je uputio i predsjednik Turske Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan).

– Još uvijek ima onih koji negiraju genocid u Srebrenici uprkos presudama. Osuđujem ove ljude bez savjesti. Svi zajedno moramo raditi na očuvanju mira i stabilnosti na Balkanu. Turska će nastaviti činiti sve da pretvori BiH u gnijezdo stabilnosti. Da se zločini i divljaštva ne bi ponovili, nikada nećemo zaboraviti niti dozvoliti da se zaboravi Srebrenica. Naša zemlja nikada neće dozvoliti da se ovdašnja stradanja ponove – rekao je Erdoan. 

11:54 Video poruku je uputio predsjednik Crne Gore Jakov Milatović.

– Strahota u Srebrenici se više nikada ne smije ponoviti. Svima nama ostaje ljudska dužnost da osudimo bilo kakve pokušaje relativizacije. Kao predsjednik Crne Gore ću prvom narednom prilikom posjetiti Srebrenicu.  

11:42 Prisutnima se obratila i Elvedina Memišević, predstavnica preživjelih žrtava genocida iz jula 1995. godine.

– Prenesite cijelom svijetu, nas Srebreničane jesu ubijali ali nas nisu mogli sve ubiti – rekla je.

Sa lica mjesta - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz

Sa lica mjesta. Avaz

11:34 Predsjednica MRMKS Graciela Gati Santana (Gatti) poručila je da je mehanizam trenutno daleko od toga da zatvori svoja vrata. 

– Sada je više nego ikada odlučan da ispuni svoj mandat – rekla je Santana i dodala:

– Čak smo čuli besramne izjave onih koje priznaju da bi sve ponovili. Krajnje je vrijeme da se stvore uslovi za pomirenje.

11:13 Potpredsjednik Svjetskog jevrejskog kongresa Menachem Z. Rosensaft poručio je na komemoraciji da je 10. jula Nino Ćatić u svom posljednjem obraćanju pitao hoće li iko doći i svjedočiti o užasima koji su se dešavali u Srebrenici. 

– Mrtvi ne smiju postati statistika. Sjećamo se svih muževa, očeva, braće, sinova, sjećamo se svih žena, djevojaka koje su ponižene, silovane, čiji su životi uništeni. Baš kao što ne može biti oprosta, ne može biti iskupljenja – rekao je Rosensaft.

Sa lica mjesta - Avaz
Dnevni avaz

11:00 Visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit na početku obraćanja je poručio da se lekcije iz Srebrenice ne smiju zaboraviti.

– Naša je dužnost da čuvamo naslijeđe Srebrenice. Imamo jasnu obavezu da moramo zaustaviti tenzije koje dovode u pitanje počinjene zločine. Pozivam nadležne organe da procesuiraju negiranje genocida i glorificiranje ratnih zločinaca. Trebamo proširiti zakonske odredbe gdje počinioci ratnih zločina, osuđeni počinioci, ne mogu imati pravo da obnašaju javne funkcije – rekao je Šmit.  

10:57 Predsjednik Organizacionog odbora za obilježavanje 28. godišnjice genocida Hamdija Fejzić prvi se obratio prisutnima. 

10:53 Počela su obraćanja zvanica na komemoraciji.

10:45 Intoniranjem himne BiH u Fabrici akumulatora počela je komemoracija za 30 žrtava genocida u Srebrenici.  

Sa lica mjesta - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz

Dnevni avaz

10:25 Uskoro počinje komemoracija u Fabrici akumulatora za 30 žrtava genocida. 

10:20 Brojne zvanice stižu ispred Fabrike akumulatora: Među prvima Šmit, Konaković, Ageler, Nikšić. 

Više pročitajte OVDJE.

10:00 Hamdija Fejzić: Srebrenicu ne treba zaboraviti ni preostalih 364 dana u godini.

Više pročitajte OVDJE.

09:21 Mirsada sa sestrama danas ukopava nekoliko kostiju oca Mehmeda: Ponosni smo na njega

Dok u Potočare stižu zvanične delegacije koje će prisustvovati obilježavanju 28 godišnjice genocida porodice se od jutarnjih sati opraštaju od posmrtnih ostataka svojih najbližih. 

Više o tome čitajte OVDJE.  

09:00 Foto + video / Porodice i građani u Memorijalnom centru Srebrenica, veliki broj autobusa došao u Potočare

Više informacija dostupno na ovom LINKU.

08:49 – Ministarstvo vanjskih poslova BiH: Sjećanje na Srebrenicu

Opširnije čitajte na OVOM linku.

08:40 Danas u 12 sati emitovanje znaka “prestanak opasnosti”, povodom obilježavanja genocida u Srebrenici.

Više pročitajte OVDJE.

08:25 – Mišel: Naša srca idu prema porodicama i najmilijima koji su pretrpjeli nemjerljiv gubitak

Više čitajte na linku OVDJE.

08:20 Najmlađa žrtva imala 15 godina

Među 30 osoba koje će ove godine biti ukopane na kolektivnoj dženazi nalaze se četiri maloljetnika. Najmlađa žrtva koja će biti ukopana ove godine jeste Elvir Salčinović, dječak koji je imao 15 godina kada je ubijen. Ubijen je na području Baljkovice, a njegovi posmrtni ostaci su ekshumirani iz masovne grobnice Liplje kod Zvornika 2001. godine. Identifikovan je 2011. godine. Konačan smiraj naći će uz svoga oca Turabiju i brata Almira, koji su u Potočarima ukopani 2003. odnosno 2011. godine.

Najstarija žrtva koja će biti ukopana jeste Nezir Muminović, koji je u momentu kada je ubijen imao 65 godina. Njegovi posmrtni ostaci ekshumirani su još 2007. godine na području Kamenice.

08:17 – Hamilton se prisjetio žrtava: “Odajemo počast žrtvama genocida u Srebrenici”

Više detalja o tome na LINKU

08:10 Danas će biti ukopano 30 žrtava

Alić (Omer) Džemail, rođen 1962., Aljić (Zildžija) Mevlid, rođen 1957., Avdić (Mujo) Halil, rođen 1975., Džanić (Tajib) Esad, rođen 1968., Đozić (Edhem) Semir, rođen 1977., Esmić (Meho) Mujo, rođen 1940., Garaljević (Mehmed) Sakib; rođen 1971., Gerović (Mahmut) Mehmed, rođen 1945., Halilović (Ahmet) Ahmedin, rođen 1976., Hodžić (Ismet) Senid, rođen 1975., Ibrahimović (Abid) Sabid, rođen 1974., Ibrahimović (Haso) Hasib, rođen 1946., Ibrić (Šemso) Šaban, rođen 1935., Jahić (Huso) Ređo, rođen 1935., Klempić (Alija) Esed, rođen 1979., Lemeš (Avdija) Zuhdija, rođen 1949., Mehinović (Ibro) Idriz, rođen 1950., Mekanić (Junuz) Mustafa, rođen 1979., Mujanović (Šećan) Vejsil, rođen 1943., Mujanović (Vejsil) Hasib, rođen 1965., Mujić (Idriz) Himzo, rođen 1959., Muminović (Mumin) Nezir, rođen 1930., Musić (Demir) Bekir, rođen 1972., Riđić (Šaćir) Ekber, rođen 1972., Salčinović (Turabija) Elvir, rođen 1980., Selimović (Bajro) Sabahudin, rođen 1964., Selimović (Ševko) Nisad, rođen 1976., Smajlović (Omer) Hasan, rođen 1959., Tabaković (Hajro) Rifet, rođen 1966., Zukić (Ibrahim) Husein, rođen 1932.

08:08 –  Plenković o genocidu u Srebrenici: Nikada ne smijemo zaboraviti ni dopustiti da se takvo zlo ponovi

Više o tome na linku OVDJE

06:18 –  Kosor: U mislima s majkama Srebrenice, u srcu su

Bivša premijerka Hrvatske Jadranka Kosor oglasila se uoči obilježavanja 28. godišnjice genocida počinjenog u Srebrenici nad Bošnjacima. Opširnije na LINKU

Avaz.ba

Slični članci

Back to top button