BiHPolitika

Poslodavci: Zastupnici čija plaća prelazi 4.000 KM odbijaju omogućiti povećanje radnicima u realnom sektoru do 400 KM

Zastupnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine na jučerašnjem zasjedanju odbio je uvrstiti u dnevni red usvojiti izmjene i dopune Zakona o doprinosima u FBiH i Zakona o porezu na dohodak FBiH. 

Tim izmjenama, kako se navodi u reakciji Udruženja poslodavaca FBiH, bilo bi omogućeno povećanje plaća zaposlenih u realnom sektoru. Ovako su dobrim dijelom direktno odgovorni za loš materijalni položaj radnika u realnom sektoru, odlazak cijelih porodica iz BiH i nedostatak kvalificirane radne snage, naglašavaju iz Udruženja.

– Nažalost, ovo je realizacija najcrnjeg scenarija da ni tokom 2023. godine vlasti neće učiniti ništa kako bi smanjile prevelika opterećenja na rad i poboljšale materijalni položaj radnika. Izmjenama i dopunama Zakona o doprinosima FBiH i Zakona o porezu na dohodak FBiH predlagali smo privremeno riješenje koje bi omogućilo povećanje plata u realnom sektoru do 400 KM, uz plaćanje dijela doprinosa i poreza državi – istakli su iz Udruženja.

Dodaju kako bi na taj način najveću korist od povećanja imali zaposleni u realnom sektoru, a ne država kroz naplatu poreza i doprinosa, kako je do sada bio slučaj.

– Ovo privremeno rješenje bi važilo do donošenja novih sistemskih zakona o doprinosima i porezu na dohodak, kojima bi postojeće opterećenje na plaću, koje je među najvećima u Evropi, bilo značajno smanjeno.

Nažalost, ljudi čija su mjesečna primanja veća od 4.000 KM nisu pokazali ni trunku empatije i razumijevanja za povećanje plaća zaposlenih u realnom sektoru, koji direktno zarađuju i plaće zastupnicima u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH – navode u Udruženju poslodavaca u FBiH.

Iz UPFBiH poručuju da neće odustati od nastojanja da se donesu ključni zakoni neophodni za povećanje plaća. Istovremeno, pozivaju zaposlene u realnom sektoru, kao i sindikalne predstavnike da izvrše direktan pritisak na zastupnike i delegate u Parlamentu FBiH da što hitnije usvoje povećanje plaća zaposlenih u realnom sektoru do 400 KM.

Faktor

Slični članci

Back to top button