DruštvoJablanicaKonjicKulturaMagazinVijesti

U Konjicu promovisan roman “Slika za četiri zida” autorice Munire Kovač-Devlić

Ljubitelji pisane riječi sinoć su u Konjicu imali svojevrstan praznik za dušu uživajući u promociji knjige “Slika za četiri zida” spisateljice Munire Kovač-Devlić, čiji je ovo već drugi roman.

Spisateljica je rođena Jablaničanka koja živi i radi u Goraždu, a književnost je njena ljubav od davnina.

Ona je profesorica bosanskog jezika i književnosti i magistar komunikologije.

Piše poeziju, prozu i dramske tekstove. Višestruko je nagrađena spisateljica i skoro jedinstvena pojava u Bosni i Hercegovini, s obzirom da se pisanom riječju na bosanskom jeziku danas bavi jako malo žena.

Književnik Hadžem Hajdarević, promotor romana, govorio je o njenom djelu, ali i književnosti općenito, posebno položaju žene u društvu i položaju spisateljice-žene u književnom svijetu, uporedivši Muniru Kovač-Devlić s Jasminom Musabegović, Nafijom Sarajlić, Biserom Alikadić i Feridom Duraković.

Autorica je istakla da roman „Slika za četiri zida“ nosi simboličan naziv i govori o generacijama žena koje su živjele i žive među četiri zida i koje su na jedan specifičan način doprinosile ovom društvu, a zapravo im se nikada nije dalo dovoljno na značaju.

Svi koji lično poznaju spisateljicu Kovač-Devlić, znaju da je njen životni put bio pun predanog rada, truda, discipline i upornosti, te da je sve stekla svojim znanjem i neospornim talentom.

Potekavši iz male sredine, spisateljica je doživjela da njeno djelo nađe svoje mjesto u književnom korpusu naše savremene književnosti koju danas promoviše ugledni književnik i predsjednika Društva pisaca BiH, Hadžem Hajdarević, a spisteljica zasigurno krči svoj put ka zvijezdama.

Slični članci

Back to top button