BiHPolitika

Schmidt: Zakoni RS o visokom predstavniku i Ustavnom sudu BiH blokirani, napad na ustavni poredak krivično djelo

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt, obratio se danas javnosti u zgradi OHR-a u Sarajevu i saopćio odluke koje je donio povodom posljednjih poteza Narodne skupštine Republike Srpske.

Njegovo obraćanje uslijedilo je nakon posljednje političke krize koju je svojim potezima izazvao predsjednik entiteta Republika Srpska Milorad Dodik te odluka Narodne skupštine RS koja je donijela zakon kojim se odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine neće provoditi na teritoriji entiteta RS.

Schmidt odlučio da zakon kojeg je donijela Narodna Skupština RS neće stupiti na snagu. Kako je kazao, napad na ustavni poredak BiH je krivično djelo.

– Nedavnim odlukama NSRS se direktno krši ustavni poredak BiH, a samim time i Dejtonski mirovni sporazum koji je sačinjen, možda prekasno, ali u namjeri da zaustavi strašni rat i zločine i ono što su građani ove zemlje podnosili jako dugo vremena. Naš mandat je da osiguramo da se tako nešto ne ponovi nikada. Entitetske skupštine nemaju nadležnost da derogiraju odredbe Ustava BiH i reguliraju jurisdikciju ključnih dejtonskih institucija kao što je Ustavni sud BiH – kazao je Schmidt te nastavio:

– Ovo je napad na Ustavni sud BiH i pokušaj ugrožavanja pravnog i ustavnog okvira zemlje, uključujući i ključne elemente Dejtona, kao što su odluke visokog predstavnika. Ne treba zaboraviti ko će snositi najteže posljedice ovakvog neodgovornog avanturizma vladajuće koalicije u Banja Luci, posljedice snose građane RS. Ja ih poštujem kao slobodne građane u slobodnoj državi kao što su to građani širom BiH i oni ne bi trebali da imaju život u kojem dominiraju samo svakodnevne ideje pojedinaca u ovoj zemlji – naveo je Schmidt.

Kazao je kako “politički predstavnici pokušavaju ugroziti vladavinu prava i na taj način stvoriti pravni haos”.

– Iz tog razloga sam odlučio da zakon kojim se ukida obaveza objavljivanja odluka visokog predstavnika u Službenom glasniku RS neće stupiti na snagu. Sva procedura koja se tiče donošenja tog zakona je sada završena. Također sam odlučio da zakon kojeg je usvojila NSRS o neprovođenju odluka Ustavnog suda BiH na teritoriji tog entiteta ne može stupiti na snagu. Svi postupci u donošenju ovog zakona su također poništeni, odnosno završeni – rekao je Schmidt.

Schmidt je dodao kako je “odlučio izmijeniti Krivični zakon BiH na način da će se radnje kojima se narušava ustavni poredak zemlje tretirati kao krivično djelo”.

– Te izmjene će osigurati i pravni osnov za tužioce da oni poduzmu aktivnosti. Ovo se definiralo nanačin da se ne dira imunitet članova Parlamenta – naveo je Schmidt te dodao:

– Oni koji ugrožavaju i pokušavaju da sruše ustavni portedak moraju biti proceuirani, prije svega. Oni će će snositi posljedice za svoje postupke – rekao je Schmidt.

Visoki predstavnik rekao je da su sve opcije na stolu.

– Vi znate koji je to spektar Bonskih ovlasti koje mogu koristiti. Sve opcije su i dalje na stolu. Nadam se da će se politički akteri urazumiti i da moram reći da sam sreo dosta odgovornih političara u proteklim danima koji intenzivno rade kako bi osigurali da ova zemlja postiže napredak nakon što je prošle godine dat kandidatski status za članstvo u EU i da se sve procedure koje su neophodne, posebno u oblasti donošenja zakonodavstva nastavljaju.

Također, moram reći da ako postoji rasprava o Ustavnom sudu, naravno, moguće je da imamo izmjene zakona o Ustavnom sudu, ali je definirano Ustavom kako se to može uraditi. Dakle, nema nikakvog problema da političke stranke sjednu i zajedno razgovaraju, institucije razgovaraju o načinima na koje se stvari mogu mijenjati uključujući ustave i zakone, ali nije moguće samo odbaciti ovakva pravila i zakone i donositi vlastite odluke. Svi oni koji poduzimaju ovakve radnje trebaju se vratiti za sto, trebaju ponovo razgovarati i doći do dogovora. Tako je, trebat će vremena i sama EU zna koliko je to komliciran proces, ali to je proces koji vrijedi truda ukoliko dođemo do zajedničkih odluka na koje se svi mogu osloniti – kazao je Schmidt.

Napomenuo je da “svojim odlukama doprinosi ispunjavanju jednog od 14 prioriteta na putu BiH ka EU”.

– Citirat ću šta je navedeno u tim prioritetima. Osigurati provođenje odluka Ustavnog suda BiH i upravo je to ono što ja radim svojim odlukama u ovom trenutku. To poduzimam u ime onih koji su podnijeli zahtjeve Ustavnom sudu i koji će vjerovatno nakon toga obratiti se i Evropskom sudu za ljudska prava. Dakle, građani na cijeloj teritoriji BiH nisu sada u mogućnosti da ostvare svoja prava ukoliko ne mogu da traže da se njihov predmet rješava pred Ustavnim sudom BiH – istakoa je Schmidt.

Pozvao je međunarodne partnere da razmotre uvođenje svojih ciljanih sankcija protiv onih koji namjerno i neprekidno ugrožavaju ustavni poredak BiH.

– Sistem evropskih integracija je sistem koji podrazumijeva dijalog, razgovor, možda se nećete ponekad složiti, ali putem razgovora morate naći rješenje koje ćete provesti.

Na kraju je kazao da Evrospka unija ima iskrenu želju da BiH dovede u svoje okrilje.

– Mi ne dovodimo u pitanje unutarnju strukturu BiH. Niko nije donio odluku koja se tiče postojanja entiteta. Ne, entiteti su dio Ustava i bit će tako sve dok parlamenti i građani ne odluče da će imati neku drugu organizacionu strukturu. Ali, do toga se može doći jedino putem demokratskih metoda – poručio je Schmidt.

Faktor

Slični članci

Back to top button