BiHDruštvo

Kurban-bajram u srijedu, poznato vrijeme bajram-namaza

Prema Takvimu Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, prvi dan Kurban-bajrama je u srijedu, 28. juna, bajram-namaz je u 05:44, a sabah-namaz je u 04:25 sati.

Kurban-bajram traje četiri dana.

Dane Kurban-bajrama određuje klanje kurbana, što je tradicija Božijeg poslanika Ibrahima, neka je mir i spas Božiji na njega, i dijeljenje kurbanskog mesa siromasima, prijateljima, komšijama, te dani hadža – dani boravka nekoliko miliona muslimana u časnim mjestima Meki i Medini.

Prvi dan Kurban-bajrama muslimani dočekuju u svojim domovima, muškarci u zoru odlaze u džamije na sabah-namaz, čekaju izlazak sunca i klanjaju bajram-namaz.

Slijedi čestitanje. Zatim odlaze na mezarje (groblja), te se potom vraćaju u svoje domove, gdje prinose žrtvu kurbana po pravilima šerijatskog prava.

Muslimani najčešće žrtvuju ovna, a žrtveno meso se dijeli na tri dijela: jedan za porodicu, jedan za susjede i rodbinu i jedan za siromašne.

Darivaju se djeca, obilaze se i daruju susjedi i rodbina, te im se donosi po komad kurbana, kao simbol blagoslova i predanosti Bogu.

Slični članci

Back to top button