BiHDruštvoHercegovinaKonjicVijestiZanimljivosti

SUSRETI MLADIH Upoznaj domovinu, domovinske zemlje i dijasporu

Aktivisti Mreže mladih Muftijstva mostarskog, među kojima su i članovi iz Konjica, u sklopu projekta “Upoznaj domovinu, domovinske zemlje i dijasporu” imali su priliku posjetiti Muftijstvo travničko.

-Tom prilikom u subotu i nedjelju, 17. 6. i 18. 6. 2023. godine, posjetili posjetili smo Jajce, Travnik te bili učesnici Omaldinskog kampa “Ajvatovica”. Prvog dana posjete obišli smo Jajce i Travnik. U Jajcu domaćin posjete bila je koordinatorica Mreže Mladih pri Medžlisu Islamske zajednice Jajce, Ehlimana Drek. 

U Jajcu posjetili smo neke od najznačajnijih Nacionalnih spomenika grada Jajca, zajedno klanjali podne namaz u džamiji Esme sultanije, a nakon ručka i razmjene poklona svoje putovanje u pratnji koordinatora Muftijstva travničkog Muris-ef. Memiša nastavili prema Travniku gdje ćemo druženje nastaviti sa aktivistima Mreže mladih MIZ Travnik i obilaskom Travnika.

Drugog dana programa imali smo priliku biti dijelom omaldinskog kampa u sklopu ovogodišnje manifestacije “Dani Ajvatovice”. Na platou Ajvatovice održano je nekoliko sportskih i rekreativnih aktivnosti, tokom kojih su mladi imali priliku pokazati sportski duh i međusobno se upoznati. Koordinator Mreže mladih Muftijstva travničkog i Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Donji Vakuf, Muris Memiš je u svojstvu domaćina dočekao goste i predstavio aktivnosti kampa.- navodi se u saopćenju Mreže mladih MIZ Konjic.

Osim rekreativnih, tokom kampa su realizovani i edukativni programi, među kojima je i predavanje hafiza dr. Abdulaziza Drkića. Jedan od zaključaka omladinskog kampa je sadržan u poruku da tradicionalne vrijednosti, osim sa onima koji ih baštine godinama, uvijek komuniciraju i sa omladinom.

-Na kraju veliku zahvalnost upućujemo Mreži mladih Mufijstva travničkog te iskazujemo svoje zadovoljstvo gostoprimstvom, ambijentom u kojem smo imali priliku boraviti i programom koji nam je pripremljen. – poruka je Mreže mladih MIZ Konjic.

Slični članci

Back to top button