BiHDruštvoSvijetVijesti

Medina: Buduće hadžije obišle Poslanikovu džamiju

Nakon što su prvi dan po dolasku u grad Allahovog poslanika Muhammeda a.s, Medinu, buduće hadžije iskoristile vrijeme kako bi se malo odmorile i adekvatno smjestile, danas su i zvanično počeli organizovani obilasci medinskih znamenitosti.

Najveća i najpoznatija medinska znamenitost je Poslanikova džamija, koja ujedno predstavlja i drugu najveće svetište u islamu, nakon Kabe u Mekki.

Hadžije su, u obilasku koji je trajao oko dva sata i koji je bio dug oko četiri kilometra, imali priliku da se upoznaju sa svim značajnijim detaljima koji krase ovo nevjerovatno sakralno zdanje.

Vođa ove grupe obilaska bio je prof. dr. Esmir Halilović, koji je ujedno i vođa šeste grupe bosanskohercegovačkih hadžija. On je upoznao hadžije sa detaljima i svim zanimljivostima eksterijera, kao i enterijera same džamije.

– Kralj Fahd je posljednji vakif ove džamije, koji je ujedno pravio rekonstrukciju Poslanikove džamije. Mi smo danas obišli znamenitosti Poslanikove džamije, historijske i one savremene, kao i neke buduće projekte kada je u pitanju ova džamija – kazao je Halilović.

Najavio je i naredne planove, te istakao kako je već za sutra planirana posjeta Uhudu, a prekosutra posjeta Časnoj Revdi.

Prof. Halida Zilić kaže da ju je boravak u Džamiji Božijeg poslanika natjerao na suze, te da je puna utisaka prvi put napustila džamiju.

– Kada sam ušla i rekla “Selam tebi, poslaniče”, odmah sam počela da plačem. Tačno osjećate prisustvo duhovnosti i toga da ne možete da ostanete ravnodušni, počnete da plačete od sreće. Da Dragi Allah da svim našim ljudima u Bosni i Hercegovini da posjete ovo mjesto – rekla je prof. Halida Zilić.

Svoje utiske podijelio je i Idris Fazlić, kojem ovo nije prvi put da je u Džamiji Allahovog poslanika.

– Ovo je jedno impresivno zdanje. Nemoguće je napraviti projekciju za ovakve posjete, jer postoji statistički parametar koji kaže da bi svim muslimanima, kada bi se recimo našli samo u Mekki, trebalo 365 dana da obave hadž, a sve to bi trajalo još 30 godina. Svi oni koji su došli ovdje, oni su, na neki način, odabrani – rekao je Fazlić.

Na kraju je poručio da je svake godine sve bolja i bolja organizacija hadža iz Bosne i Hercegovine, te je dodao da je vrlo bitno, ali i olakšavajuće da su bosanskohercegovačke hadžije smještene u hotelu koji se odmah nalazi uz sami Harem u Medini.

Preostale hadžije će u narednim danima stizati iz BiH u Medinu.

Za sutra su predviđene posjete Uhudu, a za prekosutra su predviđena posjeta Revdi, piše Preporod.info. 


(Vijesti.ba)

Slični članci

Back to top button