DruštvoKonjicVijesti

Međunarodni koncert horova “La Viva Balkan” večeras u Konjicu

Muzički centar “Rezonanca” Konjic i Udruženje “Obrazovanje gradi BiH”  organizatori su Međunarodnog koncerta “U zagrljaju” koji će biti održan večeras u Kino sali, s početkom u 19:30, a povodom obilježavanja 16.juna, Dana Grada Konjica. Na koncertu, koji je posvećen uspomeni na Jovana Divjaka i obilježavanju njegove druge godišnjice smrti, nastupit će horovi iz Bečeja, Podgorice, Sarajeva, Bugojna i Konjica pod nazivom “La Viva Balkan”. Biljana Handžo, u ime Muzičkog centra “Rezonanca”, kazala je da je ovaj muzički projekat nastao prije 23 godine, a inicijator je bio Jovan Divjak, koji je okupio horove iz BiH, Srbije i Hrvatske i povezao ih sa horovima iz Francuske, odnosno sa “La Viva France”, nakon čega je uslijedila dugogodišnja saradnja i zajednički nastupi.

Međunarodni koncert horova "La Viva Balkan" večeras u Konjicu

Na koncertu u Konjic nastupit će oko 150 izvođača, a svaki hor će izvesti dio muzičkog repertoara, kao i zajedničke numere, navela je Handžo.

“Domaćin koncerta je Muzički centar “Rezonanca”, a naši gosti biće horovi iz Bečeja, Podgorice, Bugojna i Sarajeva. Svaki hor će izvesti svoj dio programa, a na početku koncerta ćemo otpjevati pjesmu” Tamo gdje nebo se ljubi”, koju su uradile naše članice Amresa i Mirnesa Novalić. Aranžman za tu kompoziciju uradio je Ragib Habibija i pjesma je odavno snimljena na cd-u, međutim, ovo će biti prvo masovno javno izvođenje u kojem će učestvovati 150 izvođača na sceni. Također nastupit će i Dječiji hor “Rezonanca”, kao i učenici Muzičke škole, s Odsjeka violina. Na koncertu će se otpjevati i himna Udruženja “Obrazovanje gradi BiH”, koju će početi Dječiji hor, a onda će im se pridužiti i veliki horovi”-kazala je Handžo.

Specijalna gošća na koncertu će biti Gordana Sarić- Losonci iz Crne Gore, priznata svjetska pjesnikinja, porijeklom iz Konjica.

“Gordana Sarić-Losonci je doživjela svjetsku slavu kao pjesnikinja. Zadnje četiri decenije se bavi pjesništvom, a njene sve pjesme su bazirane na miru, toleranciji, poštivanju između ljudi, upravo ono što propagira i “La Viva Balkan” kroz svoje zajedničke kompozicije”-istaknula je Biljana Handžo.

radiokonjic.ba

Slični članci

Back to top button