BiH

Priča o pruzi koja je uvrštena među 10 najljepših u Evropi je stara 120 godina

Nakon deset godina pauze od prošle godine ponovo je pokrenuta željeznička linija Sarajevo – Ploče. Ta, jedina međunarodna putnička linija, biće aktivna i ove godine, a prvi voz iz Sarajeva trebao bi krenuto drugog juna. Podsjećamo da je pruga od Sarajevo do Mostara od strane CNN-a i Guardiana uvrštena među 10 najljepših u Evropi.

– Ova pruga ima 71 most i 106 tunela dužine 37 kilometara. Samo ta činjenica govori o atraktivnosti ovom “Južnom prugom”, a željezničare raduje što je to i međunarodna linija. Interes koji je iskazan prošle godine daje nam za pravo da očekujemo još bolje rezultate u toku ove sezone. Inače, priča o ovoj pruzi je stara 120 godina, izjavio je Samir Kadrić, savjetnik generalnog direktora Željeznica FBiH

Na jesen prošle godine aktualizirana je priča međunarodne linije od Sarajeva do Zagreba. Sve je bilo dogovoreno, određen je bio i datum polaska, ali na voz nikad nije kreuo put Hrvatske.

– Zbog kako su rekli neisplativosti, nisu željeli da implementiraju ovu ideju, za sada. Insistiramo i želimo da uspostavimo međunarodnu konekciju sa svim gradovima i približimo naše građane EU jer je to naš zadatak, dodao je Kadrić.

Od rata pa na ovamo, nije izgrađena niti jedna nova dionica pruge u našoj zemlji. Nekada je voz bio glavno prijevozno sredstvo, a nekadašnji putnici, kao i uposlenici zeljeznica sa sjetom se sjećaju tih vremena.

– Željeznice nekada su cvale u Titinoj Jugoslaviji i to je tako još uvijek u Sloveniji. Razgovarao sam sa bivšim kolegama u Željeznici Federacije i saznao da je stranje katastrofalno, rekao je Salih Beširović, bivši mašinovođa.

Željeznički saobraćaj smatra se daleko najsigurnijim i najefikasnijim vidom transporta ljudi i roba. A ekonomski uspjeh jedne države ogleda se u kvalitetnoj saobraćajnoj infrastrukturi u kojoj željeznički saobraćaj čini njen vrlo značajan dio.

Slični članci

Back to top button