DruštvoHercegovina

Vlada zna kako da HNK bude mjesto ugodnog življenja i visokoga životnog standarda

Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona na današnjoj je, 201. redvnoj sjednici, usvojila Odluku o usvajanju Izvještaja o radu Koordinacijskoga tijela za prevenciju, zaštitu i borbu protiv nasilja u porodici za područje HNK. Koordinacijsko tijelo, ustrojeno u novembru 2019. godine, na osnovu Zakona o zaštititi od nasilja u porodici izradilo je dvogodišnji Plan i Program za prevenciju i borbu protiv nasilja u porodici. Planom i Programom kojeg je Vlada usvojila u oktobru 2020., kao strateški ciljevi postavljeni su: razvoj, provođenje i praćenje programa mjera za prevenciju i borbu protiv nasilja u porodici u odgojno-obrazovnim ustanovama, uspostavljanje i jačanje međunarodne saradnje i partnerstva, edukacija stručnjaka koji rade na području zaštite od nasilja u porodici i podizanje svijesti, promocija nenasilnoga ponašanja i stabilizacija javnosti za problematiku nasilja u porodici. U Izvještaju su istaknute sve aktivnosti koje su implementirane s ciljem realiziranja u programu mjera postavljenih strateških ciljeva. Koordinacijsko tijelo izradilo je i Protokol o postupanju i pomoći žrtvama u slučaju nasilja u porodici za HNK koji je Vlada usvojila, a koji će sutra (četvrtak, 10. maja) biti službeno potpisan.

Usvojen je i Prijedlog Programa rada Vlade HNK za tekuću godinu, u sklopu kojeg su utvrđeni prioritetni ciljevi Vlade u ostvarivanju zacrtane vizije o Hercegovačko-neretvanskom kantonu kao gospodarski i društveno najrazvijenijoj regiji u BiH. Tim su dokumentom predviđene mjere čije će realiziranje doprinijeti cilju da HNK bude mjestom ugodnoga življenja i visokoga životnog standarda, s jakim preduzetništvom koje se zasniva na malim i srednjim preduzećima, poljoprivredi i turizmu. Jedan od najvažnijih prioriteta održivost je javnih finansija, s ciljem realiziranja planiranih aktivnosti u vezi s podrškom gospodarstvu, obrazovanju, mladima, sportu, kulturi i projektima od značaja za lokalne sredine.
Vezano za poboljšanje kvalitete života građana, uz niz aktivnosti koje se odnose na djelotvoran sistem zdravstva i učinkovitu socijalnu zaštitu, Vlada će nastaviti s aktivnostima na poboljšanju materijalnoga položaja korisnika boračko-invalidske zaštite te s podrškom mladima kroz obavljanje pripravničkog staža u institucijama HNK, dodjelu stipendija i subvencija, podršku mladim naučnicima i dr. Također, Vlada će nastaviti aktivno učestvovati u radu regionalnih organizacija čija je članica, osobito Jadransko-jonske euroregije, sve s ciljem poboljšanja gospodarskih aktivnosti i promocije potencijala Kantona. Također, nastavit će i s aktivnostima na jačanju institucionalnih kapaciteta te stvaranju uslova za kvalitetno apliciranje na različne, naročito IPA fondove.

Vlada je danas usvojila i Odluku o davanju saglasnosti na Popis poslovnih subjekata za subvencioniranje kamata na odobrena kreditna sredstva, u skladu s Protokolom o saradnji između Razvojne banke FBiH i HNK.

Usvojena je Odluka o proglašenju Međunarodnoga sajma gospodarstva Mostar događajem od značaja za HNK u 2023. godini jer sveobuhvatno prezentuje i promoviše gospodarsku djelatnost. Ovaj se sajam smatra najozbiljnijom gospodarskom manifestacijom u BiH te će Vlada HNK na sljedećoj sjednici usvojiti Odluku o podršci njegovom održavanju u ukupnomu iznosu od 60.000,00 KM.

Usvojena je i Odluku o odobravanju načina implementiranja novčanih sredstva osiguranih u Budžetu o unutrašnjoj preraspodijeli novčanih sredstava predviđenih u Budžetom HNK za 2023. godinu Ministarstvu saobračaja i veza – Upravi za ceste, u iznosu od 400.000,00 KM. Sredstva u iznosu od 100.000,00 KM bit će doznačena Gradu Mostaru koji provodi aktivnosti na lokalnim cestama u Raškoj Gori te općini Prozor-Rama – u iznosu od 300.000,00 KM za rekonstrukciju R-418 Prozor-Varvara-križanje nova gospodarska zona Varvara-Izlaz.

Vlada je primila k znanju Informaciju o neprovođenju Zakona o građenju HNK i Zakona o komunalnoj djelatnosti na prostoru Općine Jablanica.

Na prijedlog Ministarstva privrede, usvojena je i Odluka o usvajanju Programa utroška novčanih sredstava utvrđenih Budžetom HNK za 2023. godinu s pozicije ”Subvencije privatnim preduzećima i preduzetnicima (po Odluci Vlade)”.

Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona, osim ovih, usvojila je i niz drugih odluka, zaključaka i informacija.

Slični članci

Back to top button