KonjicKulturaVijesti

Konjičani, imate bogatstvo stećaka u svom dvorištu ali ih ne štitite, ne čuvate i ne promovišete

Nekropole stećaka Džajići i Spiljani, Konjic

Postoje neke lokacije stećaka koje su blizu gradova, ali i daleko jer su na nekim sporednim putevima, kao što su ova lijepa sela u plodnim dolinama uz Neretvu – Džajići i Spiljani.

Na ušću džajićkog potoka u Neretvu nalazi se prelijepa nekropola s 25 sanduka na ilirskom tumulu. Zarasla u travu, mahovinu i draču spavaju stećci, a lokalni mještani zaokupljeni raftingom nisu ni svjesni šta imaju u svom selu.

Bez putokaza tabli teško ih je i naći.

Preko puta, s druge strane Neretve nalazi se nekropola Ivanjica na ušću spiljanskog potoka u Neretvu s 30 stećaka.

U Spiljanima se nalaze još 3 lokacije stećaka: lokacija Stećak sa jednim sandukom, ali nekoliko preostalih stećaka (3) koje su evidentirali Bešlagić i Anđelić nismo pronašli.

U nekropoli Lanište, s ranije evidentiranih pet stećaka, pronašli smo samo dva stećka i zadnja lokacija muslimansko mezarje s dva stećka.

Sve ove nekropole su neobilježene, nesređene, zapuštene tako da ostaje utisak o nebrizi i nemaru lokalnog stanovništva gdje ima izuzetno bogatih i obrazovanjh ljudi.

E, moji dragi Konjičani, imate bogatstvo stećaka u svom dvorištu, ali ih ne štitite, ne čuvate i ne promovišete, kako bi bili na radost i korist vaše lokalne zajednice.

Fondacija čuvari baštine Bassania

Foto: E. Medanhodžić

Slični članci

Back to top button