SvijetVijesti

Nagrada UNESCO-a za slobodu štampe dodijeljena zatvorenim novinarkama u Iranu

foto: Agencije

Ujedinjene nacije saopćile su da je glavna nagrada svjetske organizacije za slobodu štampe dodijeljena trima zatvorenim iranskim novinarkama zbog, kako se navodi, “njihove posvećenosti istini i odgovornosti”.

Nagrađene novinarke su Niloofar Hamedi, koja je objavila vijest da je 22-godišnja Mahsa Amini umrla prošlog septembra nakon što je pritvorila policija zadužena za strogo poštovanje nošenja hidžaba, kao i Elaheh Mohammadi koja je pisala o sahrani Amini.

Treća nagrađena novinarka je Narges Mohammadi koja ima višegodišnje novinarsko iskustvo i jedna je od najistaknutijih aktivistkinja u Iranu, prenosi Tanjug, pozivajući se na AP.

Zainab Salbi, rekla je da je hrabar rad tri nagrađene iranske novinarke “doveo do historijske revolucije predvođene ženama”.

“Platile su veliku cijenu za svoju posvećenost izvještavanju i prenošenju istine”, rekao je Salbi.

Iransko pravosuđe je objavilo u aprilu da su Niloofar Hamedi i Elaheh Mohammadi, dvije novinarke koje su objavile vijesti o smrti Mahse Amini, optužene za navodnu saradnju sa SAD-om, djelovanje protiv nacionalne sigurnosti i propagandu protiv sistema.

Svjetska nagrada za slobodu štampe UNESCO-aa nazvana je po Guillermou Canou, kolumbijskom novinaru koji je ubijen ispred kancelarije svog lista Espectador u Bogoti 17. decembra 1986. godine.

(Agencije)

Slični članci

Back to top button