KonjicVijesti

Asja Kevrić: Arhitektura nije samo iscrtavanje projekata i gradnja istih, to je proces

Arhitektura je proces u kojem imamo različite faze kreativnosti, razmišljanja, izazova i svega što kroz jedan određeni projekat možemo imati.

Asja Kevrić je magistar arhitetkure, ima 25 godina i rođena je u Konjicu. Arhitektonski fakultet upisala je 2016. godine, a master studij je završila 2023.godine. Tokom master studija radila je studentsku praksu u arhitektonskim studijima u Sarajevu gdje je stekla mnogo znanja i iskustva koje ju je pripremilo za dalji put.

foto: m-kvadrat.ba

Asja Kevrić je magistar arhitetkure, ima 25 godina i rođena je u Konjicu. Arhitektonski fakultet upisala je 2016. godine, a master studij je završila 2023.godine. Tokom master studija radila je studentsku praksu u arhitektonskim studijima u Sarajevu gdje je stekla mnogo znanja i iskustva koje ju je pripremilo za dalji put.

Danas vam predstavljamo mladu magistricu arhitekture, Ajsu Kevrić iz Konjica. Kako kaže Ajsa, arhitetkura je prati od malih nogu, a to najviše priprisuje svom ocu. O počecima, te projektima na fakultetu, donosimo više u nastavku. 

Za početak nam recite nešto više o sebi.

Osim arhitekture kao poziva, prvu ljubav zauzima ona prema pozorištu koja traje još od osnovne škole kad postajem član Amaterskog pozorišta Neretva čiji sam član i danas. Naravno, osim pozorišta i arhitekture ljubitelj sam svih vrsta umjetnosti.

Kada se javila ljubav prema arhitekturi? Zašto baš ona?

Arhitektura me prati od malih nogu, a to najviše pripisujem mom ocu, Mirzi Kevrić, koji je isto tako arhitekta i vjerovatno mentor najbolji od svih jer iza sebe ima mnoge urađene projekte i široko znanje koje prenosi na mene. Taj poziv mi je sigurno nesvjesno usađen, te sam i ja htjela tim vodama da krenem i nisam se pokajala. Arhitektura nije samo iscrtavanje projekata i gradnja istih, to je proces. Proces u kojem imamo različite faze kreativnosti, razmišljanja, izazova i svega što kroz jedan određeni projekat možemo imati. Kao oblast nauke i umjetnosti dosta je zahtjevna te osoba koja izabere taj poziv treba biti spremna na dosta odricanja za postizanje dobrih rezultata te rada na sebi, unapređivanju komunikacijskih vještina i sposobnosti. 

Obzirom da ste mlada arhitektica, tek na početku karijere, da li ste već razvili svoju profesionalnu individualnost i autentičnost?

Ne mogu reći da sam razvila autentičnost jer sam još uvijek na početku mada težim ka tome kao i svaki arhitekt. Kao što svaki slikar ima svoj prepoznatljiv stil poteza kistom, tako i arhitekta treba da ima prepoznatljiv dizajn, da ostavi pečat u prostoru.

Koji je Vaš omiljeni materijal i zašto?

Teško je izdvojiti jedan omiljeni materijal, tako da bih morala bar dva omiljena materijala izdvojiti, a to su definitivno drvo i kamen. Oba materijala se savršeno dobro uklapaju jedan sa drugim kako za fasadne obloge i vanjsko uređenje tako i u enterijerima. S obzirom da postoji jako puno vrsta drveta kao i kamena, možemo raznim kombinacijama ostvariti različite ambijente u prostoru krenuvši od klasičnog skandinavskog svijetlog ambijenta do tradicionalnog bosanskog sa grubo obrađenim kamenom i tamnim drvetom.

Radili ste mnoge projekte na fakultetu, na koji ste posebno ponosni?

Sada kad pogledam, vjerovatno bi na svakom od tih projekata nešto dodala ili oduzela. Na svaki od njih sam iz nekog razloga ponosna jer je ipak u sve uloženo mnogo truda i rada. Međutim, najponosnija sam na svoj master rad, projekat Osnovne škole u Mostaru na kojem sam radila više od godinu dana. Glavni koncept rada je da se ovom dijelu grada dodijeli prostor ne samo obrazovne nego i namjene raznih društvenih aktivnosti, odnosno da to postane centar okupljanja svih uzrasta. 

Šta je Vama najvažnije u arhitekturi?

Da se ne priklonimo trendovima. Trendovi, zastupljeni u određenom periodu, zapravo ubijaju lični opis i stil arhitekte. Prateći trendove naša ideja i projekat postaju samo jedan u moru drugih ideja. Naravno tome nam ne idu u korist ni društvene mreže koje to forsiraju, a s tim ni zahtjevi klijenata.

Vaši planovi za budućnost?

U mjesecu maju treba da krenem svoje prvo radno iskustvo kao magistar arhitekture čemu se jako radujem. Radujem se svim budućim izazovima i zadacima koji me čekaju kao i znanju koje ću steći prilikom obavljanja istih.

m-kvadrat.ba

Slični članci

Back to top button