HercegovinaVijesti

Skupština HNK-a: Okvirni budžet, strategija za mlade, kreditno zaduženje za bolnice

Poslanici Skupštine Hercegovačko-neretvanskog kantona, na juče održanoj sjednici, razmatrkli su Informaciju o dokumentu Okvirnoga budžeta za period2022. – 2024. i 2023. – 2025., u kojima je prikazan sveobuhvatan i konsolidovan okvir planiranja prihoda i primitaka, te rashoda i izdataka na nivou cijelog kantona, ujedinjujući podatke o fiskalnomu stanju kantona, gradova, opština i vanbudžetskih fondova HNK-a. Njihovo prihvatanje predstavlja prvu etapu u budžetskom procesu za posmatrani period izrade budžeta za sljedeću godinu i okvirne iznose za sljedeće dvije godine.

Usvojen je i Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o policijskim službenicima, kojim je osiguran preduslov da se otkoče procesi i otklone poteškoće u radu Ministarstva unutrašnjih poslova, kao i da se izvrše činovanja policijskih službenika, unaprijede policijski službenici ,ali i otvori mogućnost za prijem novih službenika u MUP-u, što je ključan preduslov  i garancija bezbjednosti za sve građane u HNK-u.

Donesena je i Odluka o usvajanju Prijedloga Strategije za mlade HNK-a za period 2023. – 2028., kao i Akcioniplan za 2023. godinu. Vlada HNK-a, s Ministarstvom prosvjete, nauke, kulture i sporta kao nosiocem aktivnosti izrade Strategije za mlade, odlučila se strateškim dokumentom analizirati probleme i potrebe mladih, te utvrditi realne strateške ciljeve koji će omogućiti mladima programe, koji će poboljšati njihov status u svim životnim aspektima. Strategija je urađena u skladu s važećim propisima i smjernicama i u skladu sa Strategijom razvoja HNK-a 2021. – 2027. Posebna pitanja usmjerena su na to da bude realno ostvariva i usmjerena na probleme koje je moguće riješiti u sklopu mjerodavnosti kantonalnog nivoa vlasti, uključujući nezaobilaznu saradnju s opštinskim/gradskim nivoima, kao i drugim institucijama i organizacijama koje mogu dati svoj doprinos u procesu realizacije i ostvarivanja prioriteta.

Skupština je usvojila i Odluku o izmjeni Odluke o kreditnom zaduženju HNK-a za realizacijuprojekta izgradnje, obnove i opremanja bolnica u kantonu. Naime, nakon što je preuzela sve obaveze iz kredita Saudijskoga fonda za razvitak u iznosu od 32 miliona KM za projekat izgradnje i obnove tri bolnice, Vlada HNK-a dodatno će se zadužiti  kod Razvojne banke FBiH s ukupno 13 miliona KM za dovršenje svih radova na Klinci za dječje bolesti, te za projekte izgradnje, obnove i opremanja Kantonalne bolnice “Dr. Safet Mujić” i Opšte bolnice Konjic.

Skupština je primila k znanju Informaciju Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede HNK-a o realizaciji dodijeljenih koncesija i ugovora o zakupu za korištenje poljoprivrednog zemljišta u državnom vlasništvu na području HNK-a, zaključno s 31. decembrom prošle godine.

Takođe, usvojen je i Zaključak o informatizaciji rada Skupštine, kao i Zaključak o rukovođenju Skupštinom Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Slični članci

Back to top button