DruštvoKonjicKulturaVijestiZanimljivosti

NOVITETI Obogaćen knjižni fond Gradske biblioteke Konjic

Ljubitelji pisane riječi, odnosno redovni čitaoci, od naredne sedmice će u Gradskoj biblioteci Konjic moći pronaći nove naslove za čitanje. Svake godine, ova ustanova, obnavlja i dopunjuje knjižni fond kupovinom knjiga na sarajevskom Sajmu knjiga, kazala je bibliotekarka Edina Dizdarević.

“Na proljetnom Sajmu knjiga u Sarajevu, svake godine, kupimo knjige za naše čitaoce, a ovog puta smo kupili stotinjak novih naslova, uglavnom, ono što nam čitaoci traže, a to je beletristika. Također, kupili smo i nove naslove za dječije odjeljenje, te naslove za školsku lektiru koji nam nedostaju”-kazala je Dizdarević.

Međunajtraženijim autorima su Elif Šafak, Fridrih Bekman, Jelena Bačić-Alimpić, Amin Malouf i Mirjana Bobić-Mojsilović, kazala nam je bibliotekarka Dizdarević, a njihova nova djela će se naći na policima Gradske biblioteke.

“Izdvojila bih i preporučila nove naslove “10 minuta i 38 sekundi”, “Ostrvo nestalog drveća” i “Crno mlijeko” od Elif Šafak, zatim Fridriha Bekmana i njegovo novo djelo “Pobjednici”. Imamo i knjigu Melinde Gejts, supruge Bila Gejtsa i njenu ispovijest, zatim novi roman Amina Maloufa “Neočekivana braća”, kao i nove naslove Jelene Bačić-Alimpić”. Žene dosta traže djela Vedrane Rudan, Isidore Bjelice i Mirjane Bobić-Mojsilović”– navela je bibliotekarka Dizdarević.

Gradska biblioteka Konjic: Knjižni fond obogaćen novim naslovima

Novim naslovima posebno se raduju redovni čitaoci, a jedna od njih je i sugrađanka, nekadašnja učiteljica Rabija Letić, koju smo zatekli prilikom posjete Gradskoj biblioteci Konjic. Čita, kaže, cijeli život, a najviše voli domaće i strane klasike.

“Od osnovne škole čitam i član sam biblioteke više od 50 godina. Čitanje me opušta, a mnogo toga i naučim.Volim klasike, strane i domaće, kao što su djela Selimovića, Sušića i Andrića. Sve sam to nekad ranije čitala, ali u to vrijeme mi je sve drugačije djelovalo, nego sada u mojim 70-im godinama”-kazala je Letić.

Gradska biblioteka Konjic ima oko 26.000 primjeraka knjiga, a zastupljena su djela iz književnosti, psihologije, filozofije, prirodnih i društvenih nauka, odnosno iz svih oblasti znanja.

radiokonjic.ba

Slični članci

Back to top button