KonjicVijesti

Glavni park u Koloniji bi trebao biti ubrzo završen, ali i preostala tri

foto: radiokonjic.ba

U saradnji sa stanarima traže se najadekvatnija rješenja

U sklopu projekta parternog uređenja gradske cjeline Kolonija počelo se sa izgradnjom prvog, takozvanog glavnog dječijeg parka u Koloniji. Park je namijenjen za djecu predškolskog uzrasta, za parkovski mobilijar je izdvojeno oko 100 hiljada maraka, kupljen je, a osim pomenutog glavnog dječijeg parka, biće izgrađena još tri. O tome govori pomoćnik gradonačelnika u Službi za prostorno uređenje, građenje i obnovu Esad Omerović.

Projekat parternog uređenja gradske cjeline Kolonija podrazumijeva uređenje saobraćajnice, parking prostora, pješačke staze, zelenih površina i dječijih igrališta odnosno parkova u dijelu Kolonije uz Neretvu. Planirana su četiri dječija parka a centralni i najveći  se gradi na lokaciji gdje je i ranije bio dječiji park. Pomoćnik gradonačelnika u Službi za prostorno uređenje, građenje i obnovu Esad Omerović o tome kaže:

                “Ugovorili smo prvo igralište, dječije igralište, u toku su radovi. Urbani i parkovski mobilijar koji je jednoobrazan za cijelo naselje već je kupljen i nalazi se u skladištu JKP Standard Konjic. Vrijednost toga je oko 100 hiljada maraka.”

Neki od stanara ranije su izrazili sumnju da će novo dječije igralište odnosno park biti prostorno manji u odnosu na stari, a zbog povećanja broja parking mjesta. Iz gradske uprave porčuju da će biti mnogo kvalitetnije i ljepše uređeno sa mnogo više urbanog i parkovskog mobilijara.

                “Sve smo radili u saradnji sa stanarima obližnjih zgrada. Proteklih sedmica smo svakodnevno imali sastanke sa predstavnicima stanara kako bi pronašli najbolje rješenje i bilo je mnogo prijedloga koje smo uvažili i ispoštovali zahtjeve stanara. Tako smo nešto drugačije od zamišljenog uradili parking prostor, onako kako su to oni predložili. Sam park će imati mnogo više sprava nego stari park. Sve je novo, kvalitetno i radovi se izvode na prvom igralištu dok je u toku priprema radova za preostala tri parka koja su planirana u okviru prostorne cjeline Kolonija” poručio je Omerović te dodao da su parkovi namijenjeni za djecu predškolskog uzrasta.

Parking mjesta će biti označena, i neće biti mogućnosti ostavljanja automobila na zelene površine, a ako se i to bude dešavalo, uslijediće adekvatne sankcije. Pomoć pri održavanju reda, mira i očuvanju parkova koji bi veoma brzo trebali biti u funkciji, pružiće i videonadzor, jer prema riječima pomoćnika gradonačelnika u Službi za prostorno uređenje, građenje i obnovu Esada Omerovića, gradonačelnik je predložio instalaciju video nadzora:

                “Očekujem da će se park moći koristiti za 30-ak dana, tako smo planirali da tokom proljeća djeca mogu uživati. Opredjeljenje gradonačelnika je i da se postavi kvalitetan video nadzor koji će pokriti uređene prostore pa će samim tim korisnici više voditi računa o čuvanju mobilijara i okoline.”

Prvi put su u ovakve projekte stanovnici aktivno uključeni, i mogu iznijeti svoja zapažanja, prijedloge i kritike. Sastanci su održani sa predstavnicima stanara onih zgrada u čijoj blizini je planirana izgradnja dječijih parkova, a uskoro će biti organizovan i sastanak predstavnika gradske uprave sa predstavnicima stanara konjičkih solitera. Njima će biti prezentovan projekat kojim se rješavaju dugogodišnji problemi tog područja, te će zajedničkim djelovanjem pronaći najbolja rješenja.

radiokonjic.ba

Slični članci

Back to top button