KonjicVijesti

Posljednja faza obnove Rizvinog mlina: Uskoro otvaranje Muzeja Bitke na Neretvici

foto: Pusti me da tečem

Dok čekamo raskid ugovora o koncesiji za izgradnju 15 mHE na slivu rijeke Neretvice, za šta su ispunjeni pravni i svi ostali preduslovi, članovi pokreta “Neretvica – Pusti me da tečem” realizuju posljednju fazu obnove Rizvinog mlina, na čijem spratu će se nalaziti muzej posvećen herojskoj borbi naroda doline Neretvice, piše UG “Neretvica – Pusti me da tečem”.

“Danas su postavljeni prozori, dopremljena vrata i izvršeni tzv. grubi malterski radovi na unutrašnjim zidovima.

Kroz niz fotografija, videozapisa, značajnih dokumenata i predmeta predstavit ćemo borbu protiv izgradnje malih hidroelektrana na rijeci koja ovdašnjem stanovništvu život znači, s ciljem da generacije koje dolaze imaju na raspolaganju sveobuhvatan pregled i sintezu historije aktivnosti koje su dobile regionalni i svjetski publicitet.

U projekat obnove Rizvinog mlina, jedinog očuvanog u donjem toku Neretvice, ušli smo s jasnim ciljem i jakom voljom, ali bez zatvorene finansijske konstrukcije.

Zahvaljujući donacijama brojnih fizičkih i pravnih lica, o čemu ćemo informacije, u duhu potpune transparentnosti, objaviti uoči zvaničnog otvorenja obnovljenog Mlina i Muzeja, nalazimo se u odličnoj poziciji i s ponosom ističemo da su radovi u završnoj fazi.

Pored novčanih donacija veliki značaj imaju doprinosi lokalnih građevinskih majstora koji rade pro bono ili uz simbolične naknade. U skladu sa željama, njihova imena nećemo objavljivati, ali ostat će zabilježeno da su uzeli učešće u ovom, slobodni smo reći, historijskom poduhvatu. Hvala im na velikom doprinosu!

Mi nastavljamo dalje – do konačne pobjede, odnosno raskida ugovora o koncesiji za izgradnju mHE, uz poruku: “Neretvica će zauvijek teći!”

(AbrašMEDIA)

Slični članci

Back to top button