BiHPolitika

Nikšić: Nadam se da će Schmidt ovo riješiti nakon Uskrsa, bio bi spektakl da se sami dogovorimo

U Tuzli je počela sjednica Glavnog odbora Socijaldemokratske partije BiH, a prije zasjedanja medijima se obratio predsjednik SDP-a Nermin Nikšić.

Prokomentarisao je aktuelna dešavanja unutar stranke, ali i na političkoj sceni FBiH.

– Ove godine ćemo održati dva redovna kongresa, osmi i deveti. Jedan na kojem bi razgovarali o izvještajima o ustroju stranke i drugi izborni manifestacioni prosto zato što iz dodsadašnjeg iskustva kada je jedan kongres onda to traje dva dana. Ljudi se povlče po hodnicima, spavaju na stolicama, čekaju, idu kući. Želimo da izborni kongres bude manifestacioni – kazao je na početku izjave Nermin Nikšić.

Na pitanje o planovima stranke, Nikšić je kazao da sa partnerima žele biti dio parlamentarne većine.

– Potpisali smo sporazume, ušli smo u izvršnu vlast tamo gdje god smo to mogli. Očekujemo da se prihvati da i u FBiH postoji jasno izražena parlamentarna većina i u Zastupničkom domu i u Domu naroda. Da se omogući parlamentarnoj većini da formira Vladu FBiH i da se počnemo baviti stvarnim životnim problemima građana, stvaranjem preduvjeta za povoljnije poslovanje privrednika, povećanje plaće radnika, bolje uvjete kategorijama naslonjenim na budžet pa do investicionih ciklusa, autoputa – nastavio je predsjednik SDP-a.

Svom nasljedniku ću ostaviti statut sa više ovlasti

Nikšić je kazao da se neće napraviti uvjeti da ponovo bude kandidat za predsjednika SDP-a niti to želi.

– Vidim medijske špekulacije. Meni je stvarno zadovoljstvo da u posljednje vrijeme iz SDP-a ne izlaze informacije. Uglavnom u medijima su špekulacije. I to sam kao kandidat za predsjednika na prethodnim izborima rekao, da ću svom nasljedniku pokušati ostaviti statut gdje će imati više ovlasti. Ne dolazi u obzir. Nije tema niti može biti da se poveća broj mandata za predsjednika – nastavio je Nikšić.

Na pitanje o formiranju vlasti u FBiH i potpredsjendiku Refiku Lendi (SDA) koji ne želi dati saglasnost za formiranje Vlade FBiH bez SDA, Nikšić je kazao da je Lendo samo eksponent politike SDA.

– Oni smatraju da je smak svijeta ako su opozicija, a mi smo živi dokaz da to nije baš tako. U opoziciji se može malo pročistiti, ozdraviti stranka, pripremiti teren za jačanje. On provodi politiku SDA koja ne priznaje principe parlamentarne većine koja je normalna svugdje u svijetu. Lendo ne bi bio izabran da ga nije podržala parlamentarna većina. Mi smo podržali pokazujući da je to princip u svijetu. Kod njih ništa nije uredu ako oni nisu dio te priče. Ako bi mi bili sa SDA niko od nas ne bi bio izdajnik, ja bih bio idealn kandidat za premijera. Ako nismo sa SDA onda sam prodan, kupljen, izdajnik – kaže predsjednik SDP-a.

Visoki predstavnik svojom odlukom doveo do ove blokade

Kaže da se može riješiti ova trenutna situacija ako ćemo uvažavati principe parlamentarne demokratije.

– Vrlo je jednostavno da se riješi da čovjek prihvati da postoji većina i da da potpis. On to vrlo jasno kaže da to neće. Sve drugo je ucjena i ucjenjivanje. Može se prekomponovati parlamentarna većina koja bi odgovarala. Da je SDA osigurala većinu i da formira vlast ja vam garantujem da bi potpredsjednik Federacije iz reda SDP-a potpisao to zato što je to parlamentarna većina. Nažalost, oni to ne priznaju. Nema nikakakve dileme da je visoki predstavnik u BiH svojom odlukom, koju je proglasio u noći izbora, doveo do ove blokade, doveo nas u ovu situaciju i jedino što je ispravno i moralno i ljudski, to je da otkloni tu blokadu.

Ako me pitate kako i to sam mu vrlo jasno rekao. Ne želimo da se uvode kantoni i ta priča. Tada nas ne interesuje da budemo dio vlasti, ali želimo da odblokira kako je normalno u demokratskom svijetu da parlamentarna većina formira vlast. Insistiram da to bude trajno rješenje. Rekao sam visokom predstavniku u BiH da bih volio da bude trajno rješenje, zato što bi nas to motiviralo da ozbiljno radimo na izmjenama Izbornog zakona i Ustava i da onda mi donosimo rješenja koja su prihvatljiva za sve – rekao je Nikšić.

Također je dodao da očekuje da visoki predstavnik Christian Schmidt deblokira proces nakon povratka u BiH, odnosno nakon Uskrsa.

– Nisam očekivao da će jučer donijeti bilo kakvu odluku. Nadam se da će to biti kad se vrati s uskršnjih praznika. Bio bi spektakl, čudo, da se mi u međuvremeno sami dogovorimo. Da bi pobjegli od straha šta će proglasiti visoki predstavnik, dovoljno je da SDA prihvati realnost da postoji paralamenta većina – rekao je Nkišić.

Faktor

Slični članci

Back to top button