DruštvoHercegovinaKulturaVijesti

Križni put na brdu Hum iznad Mostara

Predvođeni sveštenstvom, na hiljade vjernika sudjelovalo je jučer u pobožnosti Križnog puta na brdu Hum iznad Mostara. Križni je put tradicionalno hodočašće kojim katolici obilježe Veliki petak, kršćanski spomendan muke i smrti Isusove…

Na Veliki petak crkve i oltari ogoljeni su. Tuguje se – nema svetih misa. Jer je tog dana, kažu njegovi sljedbenici, Isus na Kalvariji dao krvnu misu, dao život svoj za spas čovječanstva.

“Isusa su bičevali, natovarili na njega križ, natovarili njegovu osudu oko vrata. Isus je na križu visio nakon bičevanja, nakon poniženja, nakon osude nosio je svoj križ do Kalvarije. Tu su ga pribili na križ”, kaže fra Ante Marić, član Mostarske franjevačke provincije.

Otud križ na leđima vjernika. Prolazeći 14 postaja, u molitvi sebi posvješćuju koja je to cijena njihovog spasenja i otkupljenja.

“A to je da je sam Bog postao čovjekom i da se u svemu solidarizirao s čovjekom. Ali ne samo da se solidarizirao nego je zapravo mukom i smrću na križu, najokrutnijom smrću prihvatio na sebe sve ono što nije dobro kako bi čovjeka spasio i otkupio”, naglašava Petar Palić, biskup mostarsko-duvanjski.

Mnogi vjernici iz šest mostarskih župa na Križnom su putu svake godine.

Crkva vjeruje da svako ko aktivno učestvuje u pobožnosti Križnog puta dobija brojne milosti i potpun oprost grijeha, ako se taj dan i ispovijedio, te pričestio. A Veliki petak s Velikim četvrtkom i Velikom subotom čini vazmeno trodnevlje uoči Uskrsa, uskrsnuća Isusovog.

federalna.ba

Slični članci

Back to top button