JablanicaVijesti

JABLANICA JE MJESTO ZA UŽITAK: Balkanska prijestolnica pečene janjetine

Jablaničko i Grabovičko jezero, planine Prenj i Čvrsnica, rijeke Neretva, Doljanka i Šanica, samo su neki od prirodnih uslova za razvoj turizma u općini Jablanica.

foto: Dženad Džino

Rijeke Doljanka i Šanica pružaju veliki užitak, ali i mnogo izazova za sportski ribolov i kampiranje u prirodi, dok Prenj i Čvrsnica imaju više od dvije hiljade metara nadmorske visine. Potrebno je dobro iskustvo, ali i hrabrosti kako biste se sukobili sa ovom prirodom. Pored toga, mjesto je i za ljubitelje adrenalinskih sportova, alpinizma, turnog skijanja, planinskog biciklizma i mnoge druge.

Grabovičko jezero i rijeka Neretva pružaju mogućnost bavljenja sportskim ribolovom, a ovi lokaliteti vrlo su pogodni i za vožnju kajaka. Na sjevero-zapadnim obroncima Čvrsnice nalazi se Park prirode Blidinje koji velikim dijelom zahvata jablaničku općinu. U okviru parka je već afirmisano skijalište s popratnim sadržajima individualnim i kolektivnim smještajnim kapacitetima.

Bogat sadržaj Risovca i Blidinja ispunjava velika raznolikost bilja, od mediteranskog do visokoplaninskog. U Parku prirode Blidinje nalazi se veliki broj endema, od gljiva do munike koja u ovom području ima najveći kompleks u Evropi. Također, na području Jablanice registrovani su lokaliteti prirodnog naslijeđa gdje se svojom jedinstvenošću izdvaja klisura Prenj, Hajdučka vrata kao spomenik prirode, Vrelo Perutac i izvor Mliništa.

Brojni putopisci su uočili nešto što Jablanicu razlikuje od drugih krajeva BiH i tim posebnostima su posvetili posebnu pažnju – neopisiva prirodna ljepota, prostodušnost, mirnoća i gostoprimstvo stanovništva, kao i posebnost kamenih hercegovačkih kuća. Prije nego što napustite Jablanicu, morate se prepustiti njenoj gastronomiji. Na Balkanu poznat kao prestonica pečene janjetine, ovaj grad dočekuje sve ljubitelje hrane koji dolaze iz daleka da je probaju. Dakle, ako želite nešto sasvim autentično, idite na janjetinu koja se polako pekla na otvorenoj vatri.

Via Dinarica je avanturistički, planinarski i pješački put koji povezuje atrakcije u sedam država kroz koje se proteže planinski lanac Dinarskih Alpa, od Slovenije do Albanije. „Bijela staza“ predstavlja glavnu stazu koja se prostire cijelom dužinom Via Dinarice, a kroz Jablanicu „Bijela staza“ povezuje planine Prenj i Čvrsnicu.

Pored toga, Jablanica obiluje i brojnim kulturno-historijskim spomenicima koje je Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH proglasila Nacionalnim spomenicima kulture, a izdvajaju se kompleks „Bitka na Neretvi“ s muzejem i četiri nekropole stećaka. Jedna od njih, nekropola  sa 150 stećaka Dugo polje na Blidinju, općina Jablanica od prošle godine se nalazi na listi zaštićene svjetske baštine UNESCO-a.

Iz metalnog doba tu su gradine Stuparina-Dragan selo, Gradište-Ostrožac, Križ-Jablanica, gradina Glogošnica, te gradina i grad Mrakovo. Iz antičkog doba tu su ostaci rimskih građevina (villae rusticae) na četiri lokaliteta nekadašnjeg Ostrošca, te vrijedni ostaci kapitela i nadgrobne ploče-stele. Iz perioda kasne antike i srednjeg vijeka fortifikacija i grad-administrativno sjedište općine u koju su spadala sela Ostrožac, Radešine, Seljani, Ribići, Papratsko i Dobrigošće, na kosi-brdu između Ribića i Ostrožca, kula Hercega Stjepana Vukčića Kosače iz 1441. godine na Borovcu, Gradac na ušću Rame…

Spomen kompleks “Bitka na Neretvi“ je prije rata bila poznata i posjećena destinacije mnogih građana bivše Jugoslovije i Evrope. Ono po čemu je Jablanica u svijetu prepoznatatljiva je Bitka za ranjenike kojoj je ovaj kompleks i posvećen, a njegov najkapitalniji i najatraktivniji eksponat je „Srušeni most“, koji će uskoro  saradnjom Općine jablanica i Elektroprivredom BiH biti revitaliziran, kao i parterni prostor s obje strane Neretve.

Ovu destinaciju godišnje posjeti oko 15.000 registrovanih gostiju, dok je broj neregistrovanih gostiju mnogo veći. Ova konstatacija govori da vrijedi posvetiti pažnju ovoj ustanovi kako bi mogli u budućnosti kvalitetno eksploatisati ovaj resurs.

Četiri najpoznatije, od 43  nekropole ukupno, koliko ih ima u općini Jablanica, smješteni su na lokalitetima Risovca i Sovića i predstavljaju neizostavan dio turističke ponude Jablanice. Blizina mora, pozicija imeđu dva centra Sarajeva i Mostara i blizina Međugorja, Jablanici pružaju realnu osnovu za razvoj tranzitnog turizma, ali i organizovanje turističke niše sjeverna Hercegovina s općinama Prozor-Rama i Konjic.

Projekat je sufinansiran od Vlade Federacije BiH.

hayat.ba

Slični članci

Back to top button