BiHDruštvoSmrtovnice

Sjećanje na početke opsade: Godišnjica smrti Suade i Olge

Prije 31 godinu, 5. aprila 1992. godine, na mostu Vrbanja snajperskim hicem ubijene su Suada Dilberović i Olga Sučić, prve sarajevske žrtve rata u Bosni i Hercegovini.

Suada Dilberović bila je studentica medicine Sarajevskog univerziteta porijeklom iz Dubrovnika, a Olga Sučić službenica iz Sarajeva.

Poginule su u mirnim demonstracijama kada su 1992. godine, zajedno s ostalim građanima, pokušale zaustaviti zlo koje se nadvilo nad Sarajevom.

Suada Dilberović poginula je na tadašnjem mostu Vrbanja kad su snajperisti otvorili vatru na narod koji je 5. aprila 1992. godine tražio od snaga bosanskih Srba da uklone barikade i da se povuku. Na istom mjestu ubijena je i Olga Sučić.

Napadom na građane Sarajeva i smrću Suade i Olge započela je opsada Sarajeva koja je trajala 44 mjeseca ili ukupno 1.425 dana, što je najduža opsada jednog grada u modernoj povijesti.

Tokom opsade ubijeno je 11.541 građanin Sarajeva, od čega 1.601 dijete.

Za vrijeme opsade, oko 350 hiljada stanovnika bilo je izloženo svakodnevnoj vatri pripadnika nekadašnje JNA i paravojnih formacija, a kasnije pripadnika tadašnje Vojske Republike Srpske, iz skoro svih vrsta naoružanja, sa položaja smještenih na okolnim brdima.

Sarajevo je dnevno gađano sa prosječno 329 granata. Ubijani su ljudi, rušeni civilni, kulturni, vjerski objekti, pa čak i bolnice.


(Vijesti.ba)

Slični članci

Back to top button