BiHDruštvoNekategorisanoVijesti

DA LI TREBA POVEĆATI KAZNE ZA PIJANE VOZAČE?

Saobraćajni prekršaji se događaju, nekima češće, nekima jedanput ili dvaput u pet godina. Uvijek je traumatično kada vas zaustavi policija, koliko god pristojni bili, a pogotovo je teško kada se to dogodi u inozemstvu. U nekim državama su česti saobraćajni prekršaji, poput vožnje brže od ograničenja ili korištenja mobitela poprilično skupi. Njemački autoklub ADAC donosi pregled najzanimljivijih.

Ako vozite 20 km/h brže od ograničenja izvan naseljenih mjesta, platit ćete kaznu od 585 eura u Norveškoj, 215 eura u Švedskoj, 200 eura u Finskoj, 195 eura u Nizozemskoj, 180 eura u Švicarskoj, 175 eura u Italiji dok ćete u Njemačkoj platiti 60 eura.

Parkirate li na nedopuštanom mjestu također ćete platiti. Tako se u Nizozemskoj plaća od 100 eura, a u Poljskoj od 110 eura. U Austriji (od 20 eura), u Švicarskoj (od 40 eura) i Italiji (45 eura) morate izdvojiti nešto manje. Ipak, to još uvijek košta više nego u Njemačkoj, gdje se takav prekršaj kažnjava kaznom od 10 eura ili (malo) više, piše Revija HAK.

Što se tiče alkohola, tko god u Italiji bude uhvaćen s 1,5 promila mora se čak bojati i oduzimanja automobila, ako ste vlasnik vozila. Prema ADAC-u, slično je i u Danskoj kada izbrojite više od 2,0 promila. Zato u Švedskoj možete završiti u zatvoru na mjesec dana ako imate više od 1,0 promila, dok s izmjerenih 1,2 promila u Španiji zatvorska kazna ide do tri mjeseca.

Telefoniranje bez hands-free sistema rezultira kaznom od 850 eura u Norveškoj i 380 eura u Nizozemskoj. Španija to sankcionira s najmanje 200 eura, a Italija sa 165 eura, dok se u Njemačkoj kazna kreće od 100 eura!

Kakva je situacija u BIH?

Saobraćajni stručnjaci tvrde da postoje tri stepena alkoholiziranosti, lako, teško i srednje pijanstvo.

Lako pijanstvo ili pripitost znači 0,5-1,5 promila alkohola u krvi. Posljedice su slabo pamćenje, pogrešno reagiranje, nekoordiniranost pokreta, smanjena oštrina vida, nejasne slike i oslabljen sluh.

Stanje srednjeg pijanstva odgovara 1,5-2 promila alkohola u krvi. Tada dolazi do prostorne i vremenske dezorijentacije, potpune nesposobnosti za upravljanje vozilom, nesposobnosti rasuđivanja, vrtoglavice, teturanja, neusklađivanja pokreta i gubitka svijesti kod osoba koje su manje tolerantne na alkohol.

Vozači kojima je izmjereno više od dva do tri promila alkohola u krvi nalaze se u stanju teškog pijanstva. U tim situacijama dolazi do psihomotorne oduzetosti, pažnja i percepcija u potpunosti se gube, predmete vide duplo, dolazi do trovanja alkoholom, povraćanja, teškog disanja, visokog pritiska, ubrzanog pulsa i halucinacija.

Zakon o osnovima bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH jasno kaže da vozač ne smije upravljati vozilom u saobraćaju na putu, niti početi upravljati vozilom ako je pod djelovanjem alkohola.

“Smatrat će se da je pod djelovanjem alkohola osoba za koju se analizom krvi ili krvi i urina ili drugom metodom mjerenja količine alkohola u organizmu utvrdi da količina alkohola u krvi iznosi više od 0,3 promila. Ili ako je prisustvo alkohola u organizmu utvrđeno odgovarajućim sredstvima ili aparatima za mjerenje alkoholiziranosti, što odgovara količinama većim od 0,3 promila. Ili kod koje se, bez obzira na količinu alkohola u krvi, stručnim pregledom utvrdi da pokazuje znake poremećenosti izazvane dejstvom alkohola”, stoji u zakonu.
Novčane kazne

Kaznom u iznosu od 50 KM do 250 KM kaznit će se za prekršaj vozač koji upravlja vozilom u cestovnom saobraćaju kod kojeg se utvrdi količina alkohola u krvi viša od 0,3 do 0,8 promila alkohola. Osim novčane kazne, vozaču se određuje i jedan ili dva kaznena boda.

Sa od 100 KM do 300 KM kaznit će se za prekršaj vozač koji upravlja vozilom u cestovnom saobraćaju kod kojeg se utvrdi količina alkohola u krvi viđa od 0,8 do 1,5 promila. Osim novčane kazne, vozaču se izriče zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom u trajanju od jednog do četiri mjeseca i određuju se dva kaznena boda.

Kaznom u iznosu od 400 KM do 1.000 KM kaznit će se za prekršaj vozač koji upravlja vozilom u cestovnom saobraćaju kod kojeg se utvrdi količina alkohola u krvi viša od 1,5 promila.

Za pojedine kategorije vozača u BiH nije dozvoljena količina alkohola u krvi ni manja od 0,3 promila. Radi se o:

vozačima motornih vozila C, CE, D i DE i vozačima potkategorija C1, C1E i D1 i D1E za vrijeme upravljanja vozilom te kategorije,

vozačima vozila kojim se obavlja javni prijevoz, za vrijeme obavljanja javnog prijevoza,

vozačima vozila kojim je to osnovno zanimanje dok obavljaju poslove tog zanimanja,

vozačima instruktorima za vrijeme osposobljavanja kandidata za vozača u praktičnom upravljanju vozilom,

kandidatima za vozača za vrijeme obuke u praktičnom upravljanju vozilom,

vozačima mlađim od 21 godinu ili s manje od tri godine vozačkog iskustva.

Slični članci

Back to top button