BiHVijesti

Obilježavanje 31. godišnjice odreda Bosna ove godine u pet gradova

foto: Facebook

Program obilježavanja 31. godišnjice specijalne jedinice MUP-a RBiH, Odred policije “Bosna“, počinje prvog i trajat će do petog aprila.

Predviđeni su obilasci značajnim grobljima i mezarima u Zenici, Mostaru, Livnu, te Kantonu Sarajevo kao znak sjećanja na heroje širom zemlje.

“Kultura sjećanja na dan formiranja Odreda policije ‘Bosna’ njeguje svijest o herojskoj borbi i otporu tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu, te čuva sjećanje na najhrabrije i najbolje među nama”, navodi se u saopćenju.

Program će završiti petog aprila centralnim umjetničkim performansom u režiji Dine Mustafića u Domu policije sa početkom u 18 sati i 30 minuta.

“Naš program obilježavanja je posvećen našim šehidima i poginulim borcima, najboljim kćerkama i sinovima, koji su dali svoje živote u herojskoj odbrani našeg grada i domovine. I ovoga puta želimo ići dalje od glavnog grada i odati počast poginulim borcima širom zemlje. Oni su bili najbolji među nama, a mi, preživjeli bosanski specijalci, svjedočimo o njihovoj žrtvi koja treba da bude putokaz novim generacijama, da je čuvaju, njeguju i prenose dalje“, istakao je u ime organizatora Ahmed Hadžić, predsjednik Udruženja Odred policije „Bosna“ KS.

Svečano obilježavanje 31. godišnjice započet će 01. aprila obilaskom mezara i grobova u Zenici, Mostaru i Livnu. Drugog aprila planiran je obilazak mezara i grobova poginulih specijalaca u Kantonu Sarajevo (Butmir, Buća Potok, Bare, Dobrinja, Vrbanjuša, Vlakovo, Humka Podhrastovi, Ulomljenica i Harem Alipašine džamije).

Četvrtog aprila od 11 sati planirana je posjeta i polaganje cvijeća u Osnovnoj Školi Mirsad Prnjavorac Vogošća, a zatim u 19 sati u Domu Policije prijem i večera/iftar za porodice poginulih i šehidskih porodica. Posljednji dan, petog aprila u 10 sati organiziran je obilazak grobova i mezara poginulih specijalaca na Kovačima, potom u 11 sati – obilazak groblja Lav i Sveti Josip.

Cjelokupnim programom obilježavanja građane i građanke se želi podsjetiti na važnost jedinice koja je hrabro i časno štitila Sarajevo i prije 31. godinu među prvima stala u odbranu grada i države.

klix.ba

Slični članci

Back to top button