BiHPolitikaVijesti

Vlada Federacije: Cure sva imena osim HDZ-ovih

Jedino imena HDZ-ovih kandidata za članove nove Vlade Federacije BiH nisu procurila u javnost.

Zna se samo da će biti novih pa čak i nestranačkih imena te se nagađa da će među onima koji će biti na popisu koji se treba dostaviti predsjednici Federacije BiH od ”stare garde” biti samo Denis Lasić.

Zna se samo, a to je potvrdio čelnik HDZ-a BiH, da će među novim ministrima biti dvije dame.

S druge strane, Dnevni avaz je objavio kako će SDOP-ovi pet imena biti Nerin Dizdar kao ministar za izbjeglice i raseljene osobe.

Vojin Mijatović bit će imenovan za ministra unutrašnjih poslova FBiH, a Almin Hopovac za ministra obrazovanja.

Vedran Lakić bit će imenovan za ministra razvoja, poduzetništva i obrta. NiP-ov ministar bit će Adnan Delić, na čelu Ministarstva za rad i socijalnu politiku.

Naša stranka za ministricu turizma i zaštite okoliša predložila je Nasihu Pozder.

NES će preuzeti kontrolu nad Ministarstvom poljoprivrede, a na ovu poziciju će biti imenovan Zuhad Porčić, dok će na čelu Ministarstva trgovine biti Anel Kljako.

Stranka za BiH, koja je u ponedjeljak održala sjednicu Predsjedništva službeno je objavila kako je kandidat za ministra u Ministarstvu za pitanja boraca i invalida obrambeno-oslobodilačkog rata je Hasan Handžić te da je kandidat za ministra u Ministarstvu energetike, industrije i rudarstva Adis Bubalo.

Naime, na čelu nove federalne Vlade bit će čelnik SDP-a, Nermin Nikšić, koji se na ovoj poziciji već nalazio u mandatnom razdoblju 2011. – 2015. godina.

U novoj Vladi HDZ BiH će imati šest ministarstava, SDP pet, blok SBiH, NES i PDA četiri, a NiP i Naša stranka po jedno ministarstvo.  

 https://bljesak.info/vijesti/politika/vlada-federacije-cure-sva-imena-osim-hdz-ovih/414667?fbclid=IwAR18-xOkpB9ZjK4t1pg5g9xUJQplxzkH-l-ENZpPkdAOG6EUI4U4zaIdatY

Slični članci

Back to top button