DruštvoKonjicVijesti

KONJIC Predstavljena knjiga Š. Hodžića „Alija Izetbegović zvanično i nezvanično“ 

FOTO: Novikonjic.ba

Večeras je u Bosanskoj sobi predstavljena knjiga Šefke Hodžića “Alija Izetbegović zvanično i nezvanično”. Uz moderaciju Senke Kurt, osim autora, o knjizi su govorili Mustafa Polutak, Emir Habul i Mirko Pejanović. 

O izuteno vrijednoj knjizi, govorili su izuzetni poznavaoci najburnijeg perioda u stvaranju Bosne i Hercegovine, učesnici donošenja sudbonosnih odluka  i dokumenata, dugoročno važnih za BiH. 

Knjiga “Alija Izetbegović zvanično i nezvanično” prati period od 1991. godine, a završava se smrću Alije Izetbegovića, odnosno godinu dana kasnije kad je objavljena njegova knjiga “Tajna zvana Bosna”. Sadrži intervjue, vijesti, reportaže, priče i fotografije, uglavnom nastale uz tekstove Šefke Hodžića objavljene u listu „Oslobođenje“. Knjiga rasvjetljava mnoge okolnosti odbrane BiH kao npr. pitanje Srebrenice, odbrane Sarajeva, prekid operacije ispred Banja Luke i dr. pitanja.   

„Bilo je mnogo svečanosti na kojima je Predsjednik govorio, a ja izvještavao. Ima nekih sjajnih njegovih besjeda. To je tek izbor tekstova koje sam objavio, jer ima materijala za još jednu knjigu“ kazao je Hodžić. 

Šefko Hodžić (1945.), kao ratni reporter „Oslobođenja“, od 1992. do 1995. godine objavio više stotina izvještaja i reportaža sa ratišta iz raznih dijelova Bosne i Hercegovine. Snimio je i brojne ratne fotografije. Proglašen je ratnim reporterom za 1992. godinu, a 1996. dobio je Plaketu Armije RBiH – najviše armijsko priznanje za civile, te nagradu lista Oslobođenje “30. avgust”, za četverogodišnje izvještavanje sa bh. ratišta. Do sada je objavio devet knjiga. 

Mirsad Čukle / novikonjic.ba

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora novikonjic.ba. Vlasnik objavljenih materijala na portalu novikonjic.ba je Udruženje VIPK i portal novikonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.  Obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj. link na portal novikonjic.ba. Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati i putem redakcijskog e-maila: novikonjic@gmail.com.)

Slični članci

Back to top button