HercegovinaVijesti

Špago: Moramo raditi na tome da BiH što prije postane članica Europske unije

Osnovni zadatak nas koji danas predstavljamo organe vlasti u BiH, te svih mlađih i budućih generacija je raditi na tome da Bosna i Hercegovina što prije postane članica Europske unije, odnosno zemlja ravnopravna sa svojim okruženjima, kazao je u srijedu u povodu obilježavanja Dana neovisnosti BiH zastupnik u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Šerif Špago.

Po kišnom i vjetrovitom vremenu Špago je prisustvovao podizanju zastava države Bosne i Hercegovine na brdu Fortica iznad Mostara.

– Zastava svake države je nešto što trebamo paziti i čuvati, te kroz naše generacije razvijati osjećaj ljubavi prema domovini, ljubavi prema Bosni i Hercegovini – poručio je tom prigodom Špago.

Istaknuo je kako je Dan neovisnosti jedan od najznačajnijih datuma u povijesti BiH.

– To je dan kad je velika većina građana odlučila da Bosna i Hercegovina krene samostalno i nezavisno u odnosu na bivše republike Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije. Današnje obilježavanje počelo je podizanjem na jarbol našeg simbola, odnosno zastave, zatim smo odali počast najzaslužnijim sinovima BiH za njenu nezavisnost, a to su pripadnici Armije RBiH, MUP-a RBiH koji su dali svoje živote kako bismo mi u miru i slobodi čuvali, razvijali i izgrađivali našu domovinu BiH – kazao je Špago.

Naveo je kako su očekivanja svih da Bosna i Hercegovina u današnje vrijeme pravi brže korake prema Europskoj uniji, odnosno zajednici zemalja koje imaju razvijen demokratski sustav.

– Nažalost, i danas smo svjesni da imamo političke snage koji žele ostvariti svoje ratne ciljeve kroz svoje politike, da sve ono što je od interesa građana prolazi faze opstrukcija. Borba traje, borbu će nastaviti naše mlađe generacije i nadam se da će i mlađe generacije koje danas podržavaju politike koje opstruiraju razvoj BiH, shvatiti da dalja opstrukcija razvoja BiH prije svega šteti svim građanima države, odnosno da se moramo okrenuti našem jedinstvenom cilju, a to je izgradnja ambijenta za nove investicije, bolje obrazovanje, bolji standard svih građana jer BiH sigurno svim svojim građanima može osigurati sve ono što imaju mladi ljudi, odnosno građani drugih država koje se danas nalaze u EU – kazao je Špago.

Predsjednik Gradskog vijeća Mostara Salem Marić poručio je kako se iz najvećeg grada u Hercegovini na današnji dan šalje poruku zajedništva.

– Jučer smo u Mostaru imali niz manifestacija u povodu obilježavanja Dana nezavisnosti. Gradonačelnik i ja organizirali svečani prijem i posebna poruka iz Mostara išla je u smjeru tog novog zajedništva i ove priče kakvu Bosnu i Hercegovinu želimo, doživljavamo i za kakvu se borimo i zalažemo, a to je država svih ravnopravnih naroda i građana na cijelom teritoriju BiH. Iz Mostara takve poruke idu već neko vrijeme, već dvije godine i mislim da će se takve poruke slati i dalje, te da će to biti pokretač novih odnosa u cijeloj BiH – kazao je Marić.

Obilježavanja Dana nezavisnosti u Mostaru nastavlja se posjetom Liska haremu i šehidskom groblju, nakon čega će u Narodnom pozorištu Mostar biti održana svečana akademija.

stav.ba

Slični članci

Back to top button