BiH

VLADA FBIH SE UPOZNALA SA IZVJEŠTAJEM O DUGU: EVO KOLIKO IZNOSI

Na prijedlog Federalnog ministarstva finansija, Vlada Federacije BiH se upoznala sa Kvartalnim izvještajem o dugu Q4/2022.

Vanjski dug, kako je obrazloženo u izvještaju, je dug ugovoren posredstvom Federalnog ministarstva finansija, za koji je nadležno i kojim upravlja ovo ministarstvo, odnosno vanjski dug Vlade Federacije BiH i vanjski dug koji je ugovorila Federacija BiH, te proslijedila krajnjim korisnicima finansijskim institucijama, javnim kompanijama, kantonima i lokalnim zajednicama.

Tokom četvrtog kvartala 2022. godine po osnovu vanjskog duga ukupno je angažovano 93.384.322 KM. U ovom periodu je, na ime glavnice i kamate, isplaćeno ukupno 145.400.540 KM, te je u odnosu na planirano servisiranje vanjskog duga realizacija u četvrtom kvartalu veća za 4,12 posto.

Stanje vanjskog duga na kraju ovog kvartala 2022. godine iznosi 5.410.490.270 KM, a nominalni iznos vanjskog duga izražen u domaćoj valuti je manji od duga u prethodnom kvartalu za 130.639.687 KM, odnosno za 2,36 posto.

S ciljem osiguranja sredstava za finansiranje većih infrastrukturnih projekata, te za budžetsku podršku, vanjski dug je najvećim dijelom ugovoren sa bilateralnim i multilateralnim finansijskim institucijama, odnosno Svjetskom bankom, Evropskom bankom za obnovu i razvoj, Evropskom investicijskom bankom, te Međunarodnim monetarnim fondom. Preko multilateralnih finansijskih institucija realizirano je 84,3 posto ukupnog vanjskog duga FBiH, dok se preostalih 15,7 posto odnosi na zaduženje kod bilateralnih kreditora.

Kada je riječ o unutrašnjem dugu, u izvještaju je navedeno da tokom četvrtog kvartala prošle godine, a u skladu sa indikativnim kalendarom aukcija za 2022. godinu, nije bilo aukcija tržišnih vrijednosnih papira, te su u ovom kvartalu otplaćene obaveze po ranije emitovanim vrijednosnim papirima u iznosu od 140 miliona KM. Unutrašnji dug u obliku vrijednosnih papira na dan 31.12.2022. godine iznosio je 678.691.968 KM. Ukupan unutrašnji dug na dan 31.12.2022. godine iznosio je 682.630.075 KM i u odnosu na protekli kvartal je manji za 16,65 posto, odnosno 136.325.800 KM.

Ukupan dug kojim upravlja i za koji je odgovorna Vlada Federacije BiH (obuhvata vanjski dug u Federaciji BiH, odnosno vanjski dug Vlade FBiH i vanjski dug koji je ugovorila Federacija BiH, te proslijedila krajnjim korisnicima – finansijskim institucijama, javnim kompanijama, kantonima i lokalnim zajednicama, te ukupan unutrašnji dug Vlade Federacije BiH), na dan 31.12.2022. godine iznosi 6.093.120.345 KM i manji je od duga u proteklom kvartalu za 4,20 posto, odnosno 266.965.487 KM.

Federalno ministarstvo finansija zaduženo je da ovaj izvještaj objavi na web stranici Ministarstva, a Generalni sekretarijat Vlade FBiH da ga proslijedi Parlamentu FBiH radi informiranja.

UREDBE, ODLUKE, RJEŠENJA I INFORMACIJE

Na prijedlog Federalnog ministarstva pravde donesene su uredbe o izmjenama Uredbe o naknadama koje nemaju karakter plaće i Uredbe o naknadama koje pripadaju sudijama Vrhovnog suda FBiH i tužiocima Federalnog tužilaštva FBiH koje nemaju karakter plaće, te o izmjenama i dopunama Uredbe o pravilima disciplinskog postupka za disciplinsku odgovornost državnih službenika u organima državne službe u FBiH.

Vlada FBiH donijela je Odluku kojom se daje saglasnost za prihvatanje Memoranduma o razumijevanju između Češke razvojne agencije, Zavoda za geologiju Češke Republike, Federalnog zavoda za geologiju i Republičkog zavoda za geološka istraživanja Republike Srpske. Ovaj memorandum se odnosi na provedbu projekta „Inovacija geoloških informacijskih sistema zavoda za geologiju u Bosni i Hercegovini“, a u okviru razvojne saradnje između Češke Republike i Bosne i Hercegovine.

Danas je donesena Odluka o sazivanju vanredne Skupštine dioničara Privrednog društva Sarajevo-osiguranje d.d. Sarajevo, te utvrđen tekst obavještenja o sazivanju ove skupštine.

Doneseno je i Rješenje kojim se korisniku eksproprijacije, JP Autoceste Federacije BiH d.o.o. Mostar, dozvoljava ulazak u posjed nekretnina prije isplate naknade za nekretnine potpuno eksproprisane Rješenjem nadležne službe Općine Žepče. U obrazloženju je, između ostalog, navedeno da se u zahtjevu korisnika eksproprijacije ističe da je ovaj postupak vođen radi izgradnje autoceste na trasi Koridora Vc, dionica Medakovo – Ozimica na području ove općine, a nakon što je odlukom Vlade FBiH utvrđen javni interes za izgradnju ove dionice.

Vlada FBiH je prihvatila informaciju Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova u vezi zahtjeva Komisije za sigurnost Predstavničkog doma Parlamenta FBiH s prijedlogom zaključka, a koja će biti dostavljena na znanje ovoj komisiji.

Vlada se upoznala sa informacijom o realizaciji svojih zaključaka za januar 2023. godine, kao i Ažuriranom informacijom Federalne uprave za inspekcijske poslove u vezi statusa realizacije USAID-ovog Projekta „E-uprava“.

Vlada je usvojila izvještaj o radu za prošlu godinu i plan rada Odbora državne službe za žalbe za 2023. godinu.

Na prijedlog Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije doneseni su potrebni akti o poništavanju i ponovnom raspisivanju javnog konkursa za izbor i nominovanje članova Nadzornog odbora privrednog društva BH – Gas d.o.o. Sarajevo.

KADROVSKA RJEŠENJA

Današnjom izmjenom Rješenja o imenovanju Drugostepene stambene komisije za dodjelu zamjenskih stanova, obnovu ranije zaključenih ugovora o korištenju stanova i dodjelu stanova na korištenje iz stambenog fonda prijašnjeg Federalnog ministarstva odbrane i Vojske FBiH, u ovu komisiju imenovana je Senada Bakotić.

Data je prethodna saglasnost Skupštini privrednog društva RMU Banovići d.d. Banovići za imenovanje Amira Brigića za člana Nadzornog odbora ovog privrednog društva, na period do isteka mandata članova ovog nadzornog odbora.

Doneseno je i Rješenje kojim je imenovana Komisija za praćenje i nadzor nad implementacijom programa finansijske konsolidacije i/ili restrukturiranja, kao i namjenskog utroška sredstava, u sastavu predsjednik Anamarija Magazinović (Federalno ministarstvo zdravstvo), te članovi Snježana Bodnaruk (Federalno ministarstvo zdravstvo), Senad Huseinagić (Federalno ministarstvo zdravstvo), Mirjana Vučić (Federalno ministarstvo finansija) i Aida Soko (Ured premijera FBiH). Ova komisija imenovana je na period od četiri godine.

Slični članci

Back to top button