JablanicaVijesti

Otvoren Centar kreativnih industrija u Jablanici

foto: novikonjic.ba

Danas je u Jablanici u okviru obilježavanja Dana općine svečano otvoren Centar kreativnih industrija .

Pored informativnih usluga, Centar će pružati i usluge stručnih obuka za sticanje novih radnih vještina, te će omogućiti svim zainteresiranim poduzetnicima i pravnim osobama, ali i onima koji planiraju početi bavljenje ovim djelatnostima, besplatno korištenje nove sofisticirane opreme za razvoj ideja u kreiranju novih proizvoda.

Predsjednik Upravnog odbora Omladinskog kulturnog centra “Urban Art” iz Jablanice Said Ivković istaknuo je značaj novootvorenog prostora za Omladinski centar, ali i za sve mlade koji će biti dio projekta.

” Kroz ovaj veliki projekat dobili smo savremeno uređen prostor, novu tehničku opremu koja će mnogo značiti nama u radu, a naročito mladima koji će dolaziti pohađati edukativne aktivnosti, razvijati svoje kreativne proizvode. Dakle, mladi će dobiti kompletnu podršku kroz ovaj Centar vezanu za informatiku i mašinski sektor, kazao je Ivković.

Osvrnuo se i na veliko zanimanje javnosti za uvođenje kreativne industrije u Jablanicu.

” Iskazan je veoma velik interes mladih osoba. Imamo svakodnevne upite kada će krenuti radionice, kada će moći početi koristiti ove prostore i mašine, tako da mislim da je ovo pun pogodak koji će značiti svima u Jablanici, a prvenstveno mladima – dodao je.

Načelnik Općine Jablanica, Damir Šabanović, kazao je kako je ukupna vrijednost projekta 455.000 eura, od čega je Europska unija finansira 367.000 eura. Također se osvrnuo na ciljeve projekta:

Implementacija samog projekta će trajati tri godine. Imamo dva specifična cilja u samom projektu. Prvi bi bio omogućavanje mladim osobama, da iskoriste sve svoje potencijale kroz resursni centar, a drugi je povezivanje javnog i privatnog sektora, izjavio je Šabanović.

Šef Sekcije operacija za socijalni razvoj, civilno društvo i prekograničnu saradnju Delegacija EU Gianluca Vannini istaknuo je kako je cilj ovog centra pomoći mladima da nađu posao.

” Četiri centra kreativnih industrija bit će direktna podrška svima onima koji traže posao unutar lokalnih instituacija i naravno u nevladinom sektoru. U okviru projekta mladi će steći nove vještine, efikasne mehanizme kako bi ostvarili prekogranične saradnje, istakao je Vannini.

Dodao je kako će Europska unija nastaviti podržavati ovakve i slične projekte s ciljem stvaranja novih prilika i novih radnih mjesta.

Izvršna direktorica Udruženja za poduzetništvo i posao LiNK Mostar Alisa Gekić kazala je kako će otvaranjem ovog centra mladi dobiti priliku ojačati svoje vještine u određenim zanimanjima.

Mlade , nezaposlene osobe će imati priliku da jačaju vještine u programiranju, radu na CNC mašinama, radu u sektoru drveta, te brojnim drugim sektorima, budući da sektor kreativnih industrija obuhvata 11 sektora i 57 zanimanja. Očekujemo da će tokom 2023. godine više od 200 mladih osoba ojačati svoje kapacitete i samim time biti spremni za tržište rada. Već u narednom periodu očekujemo objavu javnog poziva i nadamo se da će Općina Jablanica time stvoriti ugodan ambijent za kreiranje novih, ali i održavanje postojećih radnih mjesta – naglasila je Gekić.

Projekt “Kreativne industrije za zapošljavanje bez granica” kroz Program prekogranične saradnje BiH – Crna Gora financira EU, a zajednički ga provode Općina Jablanica u suradnji s organizacijom Multimedijal iz Bijelog Polja, Općinom Danilovgrad iz Crne Gore i udruženjem LiNK Mostar.

Slični članci

Back to top button