DruštvoHercegovinaPolitika

DŽINO: Inicijativa da se zabrane amaterski skokovi sa Starog mosta

“Grad Mostar mora zabranit amaterske Tik tok skokove sa Starog mosta, kao i propisati zapriječene kazne za prekršaje!

Drugu godinu zaredom potcjenjivanje težine skoka sa Starog mosta u Mostaru, hladnoću, brzinu i vodostaj rijeke Neretve, za rezultat ima gubitak ljudskih života ili trajne tjelesne povrede.

Nakon posljednjeg slučaja nestanka tijela stranog državljanina Japana i više je nego jasno da su skokovi sa Starog mosta zahtjevan, opasan i rizičan poduhvat koji neupućeni skakači najčešće potcjenjuju.

Pojavom društvenih mreža i željom za popularnošću ova pojava je još i više učestala.

Ovom odlukom bi se propisao minimum potrebnih mjera koje je potrebno obezbijedit da bi se izveo skok sa 25 metara visine i umanjili rizici najgorih ishoda.

Posebno se ovo odnosi na čamce, obučena lica za spasavanje i potrebnu hitnu pomoć.

Ovakva odluka se ne bi odnosila na tradicionalne skokove sa Starog mosta, koji propisuju i ispunjavaju minimum uslova za sigurne skokove, živote i zdravlje skakača.

Kako bi odluka bila najefektivnija svoj doprinos mogu dati i udruzenja skakača, kao i profesionalci iz oblasti ekstremnih sportova.

Do tada dok skrolate Tik tokom, nemojte se zaprepastit ako ponovo pred vas dođe snimak u kojem gledate kako neko sigurno odlazi u smrt.

Jedno je sigurno, ovo će spasiti nečiji život za koji vjerujemo da je vrijedniji od milion Tik tok pregleda.” – navodi se u saopćenju Platforme za progres HNK-a, koje potpisuje predsjednik, Aldin Džino.

Slični članci

Back to top button