BiHSvijet

Novalić i Girgin obratili se uoči ispraćaja tima FUCZ za Tursku: Ovo je plemenita misija i bilo kakva natezanja nisu dobrodošla

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić i ambasador Turske u Bosni i Hercegovini Sadik Babur Girgin ispraćaju večeras tim Federalne uprave civilne zaštite koji kreće za Tursku kako bi pružio pomoć nakon razornog zemljotresa koji je zemlju pogodio jučer ujutro.

Novalić je istakao da otpremaju prvi kontigent obučenih ljudi iz civilne zaštite.

– To nije samo ljudska posada, nego i kompletna oprema koja je dole značajna. Organizacija AFAD zadužena za raspored našeg osoblja dole kako bi dali što veći učinak. Ujutro ide druga grupa, idu i specijalno obučeni psi, avionom – rekao je Novalić.

Najavio je da sutra vozilima idu i 44 člana Gorske službe spašavanja sa kompletnom opremom.

– Mi stojimo na raspolaganju turskoj strani i sve što radimo, radimo u organizaciji sa Ambasadom Turske kako bi učinak bio što veći – dodao je Novalić.

Rekao je i da pripremaju i ljekarske ekipe sa svime što treba.

Na pitanje da li bi bilo lakše da je stigla odluka Vijeća ministara Bosne i Hercegovine koja se čekala, odgovorio je da je ovo jedna plemenita misija i da bilo kakva natezanja nisu dobrodošla ovog momenta.

Ambasador Turske je istakao da u svoje ime, u ime Ambasade, turskog naroda i Republike Turske izrazio zahvalnost svim ljudima, institucijama, nadležnim počevši sa premijerom FBiH i drugim institucijama BiH, “koji su u ovim teškim trenucima iskazali svoju solidarsnost i spremnost da pomognu našem narodu”.

Prema najnovijim informacijama, najmanje 3.549 osoba je poginula, dok je najmanje 22.168 povrijeđeno u zemljotresima koji su jučer pogodili južne dijelove Turske.

Faktor

Slični članci

Back to top button