BiHDruštvoVijesti

Nusret Selimović podnio ostavku na mjesto policijskog komesara u KS

Nusret Selimović, komesar Uprave policije  MUP-a Kantona Sarajevo, podnio je ostavku na tu funkciju.

Ova informacija potvrđena je Faktoru iz Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo.

Selimović je ostavku podnio jutros ministru Admiru Katici i v. d. premijerke Vlade KS Darji Softić-Kadenić.

Selimović će nastavljati obavljati funkciju komesara do izbora njegovog nasljednika, a kako su nam kazali iz Uprave policije MUP-a KS, svoju odluku javnosti će pojasniti zvaničnim saopćenjem u toku dana.

Danas je bila zakazana sjednica Nezavisnog odbora za izbor i reviziju policijskog komesara, a na kojoj je, navodno, trebala biti razmatrana i njegova smjena.

Selimović je očito odlučio preduhitriti Nezavisni odbor te je sam podnio ostavku.

Selimovića je jučer “prozvao” predsjednik Komisije za sigurnost Skupštine Kantona Sarajevo Elvedin Okerić, koji je upozorio da “zbog neprovođenja zakona i podzakonskih akata Uprave policije KS, može doći do urušavanja sigurnosnog sistema u Kantonu Sarajevo”.

– U protekle tri godine Uprava policije koju predvodi policiji komesar Nusret Selimović nije odgovorila na ključne potrebe sigurnosnog sistema Uprave policije kao što su kapacitiranje ljudskim resursima i opremanjem Uprave policije neophodnim materijalno-tehničkim sredstvima – istakao je Okerić.

Iz Uprave policije MUP-a KS tim povodom su se oglasili saopćenjem za javnost u kojem su naveli da razlog zašto se od 2019. godine nisu provodile procedure unapređenja policijskih službenika u više činove, leži u činjenici da je za pokretanje i provođenje procedura unapređenja policijskih službenika u viši čin bilo neophodno da se donesu odgovarajući propisi i podzakonski akti.

U vezi sa navodima o “niskom izvršenju budžeta”, naveli su da se radi o specifičnim javnim nabavkama za potrebe Uprave policije, posebno nabavke iz oblasti odbrane i sigurnosti, te da je početak ovakve javne nabavke uvjetovan ispunjenjenjem određenih uvjeta.

– Nabavka najvećeg dijela opreme je iz oblasti odbrane i sigurnosti – opreme koja se nabavlja po posebnoj proceduri, ali i opreme čiji uvoz zahtijeva posebne uvozne dozvole, te posebne izvozne dozvole država proizvođača opreme koja se nabavlja – saopćeno je, između ostalog, iz Uprave policije MUP-a KS.

U tom saopćenju naveli su da je “nemoguće ne postaviti pitanje: Da li iznesene tvrdnje potvrđuju medijske navode koji su pojavili u posljednja dva dana, a koji su se ticali ‘već poduzetih koraka za smjenu policijskog komesara KS’?”

– Navodi da Uprava policije MUP-a Kantona Sarajevo i ja kao policijski komesar nismo odgovorili na ključne potrebe sigurnosnog sistema, očigledno nisu utemeljeni na činjenicama i našim rezultatima rada. Cijenim da je neozbiljno, i prema građanima neodgovorno, iznositi opasne tvrdnje da može doći do urušavanja sigurnosnog sistema u Kantonu Sarajevo, pogotovo ako se imaju u vidu svi ostvareni rezultati i efikasnost Uprave policije u prethodnom periodu, a koji su ostvareni nadljudskim naporima policijskih službenika i rukovodstva Uprave policije – bez obzira na opterećenost vrlo ozbiljnim problemima, preprekama i pritiscima. S tim u vezi, kao nezavisan, savjestan i odgovoran čovjek i policijski profesionalac – o svojim daljim koracima na poziciji policijskog komesara Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo javnost ću svakako blagovremeno obavijestiti – naveo je Selimović.

Faktor

Slični članci

Back to top button