foto: N1

Od 2012. godine kada je snijeg bukvalno zatrpao cijelu državu, Mostarci za snijeg ne znaju. Danas je januraski dan u gradu na Neretvi pravi proljetni. Građani kafe ispijaju u baštama kafića, a ne nedostaje i šetača.

Nekim građanima to ne smeta. Kažu da su navikli da snijega skoro nikako nema, da im je sve lakše, a i jeftinije se grijati.

“Ne pamtim u životu da je dva puta pao u gradu. Ja sam u tenama cijelu zimu. Nekada kada moram do Sarajeva u ovom periodu, nije mi svejedno. Lijepo nam je ovako”, kaže jedan stariji građanin Mostara.

Oni nešto mlađi kažu da bi voljeli da imaju snijeg u gradu da ne moraju ići na okolne planine i učestvovati u velikim gužvama.

“Meni je zbog djece više žao. Vole snijeg a nemamo ga. Dok ih obučem, spremim i odem na Ruište gdje ima snijega, to je proces. Onada su gore velike gužve, ali šta da se radi. Ode se do Bosne pa se onda izigraju. Volim ja ovo naše sunce, pa gdje ovo ima”, kaže roditelj dva dječaka.

Kako nam prognoze kažu, Mostar neće vidjeti snijega ni ove godine, ali je to za one koji žele izbjeći snijeg i maglu idealno mjesto za provesti vikend u ovom zimskom periodu, piše N1.

By nk 3

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *