BiHPolitikaVijesti

NOVALIĆ: DANAS MORAMO BITI SVJESNI OPASNOSTI KOJA NAM PRIJETI, ZNAMO ŠTA SU CILJEVI FARSE KOJU GLEDAMO SVAKOG 9. JANUARA

Naučni skup i izložba o temi „ 9. januar – Put u genocid“ održava se danas u Narodnom pozorištu u Sarajevu, u organizaciji Arhiva Federacije BiH.

Jedan od ciljeva projekta jeste da se da doprinos borbi protiv falsificiranja bliske bosanskohercegovačke prošlosti, te prezentacija javnosti posljedice koji je proizveo 9. januar, a to su: agresija na BiH, genocid, ratni zločini, ubijanja, silovanja, progon civilnog stanovništva, spaljivanje kuća, kulturocid, urbicid, rušenje vjerskih objekata i otvaranja logora.

Na skupu se obratio premijer Federacije BiH Fadil Novalić.

On je kazao da historiju i danas neprijatelji bih pokusavaju prekrojiti. Međutim, pokušavaju prekrojiti ono što je nemoguće, pogotovo kojekakvijm defileima, proslavama neustavnih praznika. U drugom entitetu slave projekat nastao na temeljima genocida, masovnim zločina, grobnica, agresije…

  • Mi dobro znamo šta su ciljevi farse koju gledamo svakog 9. januara na ulicama drugog entiteta. Znamo da su to oni isti Karadžićevi ciljevi iz 1992. godine koji su i bili kamen temeljac genocida. I danas slave te ciljeve pred očima cijelog svijeta, kao što je pred očima cijelog svijeta počinjen genocid, ovdje u srcu Evrope i to u sigurnoj zoni UN.
    Slave ono što je pravosnažnim presudama za genocid i sve druge olike agresije i ratnih zločina dokazano. Slave dan koji je sudski dokazan kao neustavan –
    rekao je.

Dodaje da je ovaj eminentni skup prilika da ponovo dokažemo svima i pošaljemo poruku svima da mi nismo samo nijemi promatrači.

  • Moramo nastaviti vršiti pritisak na međunarodnu zajednicu da i oni konačno prestanu biti nijemi promatrači i da se konačno zaustave poricatelji genocida. Da se nepoštovanje najviših sudskih odluka i domaćih i međunarodnih sudova počne sankcionisati. Mi danas moramo biti svjesni opasnosti koja nam prijeti i koja se nadvila nad nas. Preživjele žrtve to znaju bolje nego bilo ko drugi. Više nego iko žele da gradimo budućnost u kojoj ćemo svojoj domovini, nezavisnoj državi kojoj niko ne može prijetiti nikakvim referendumima na svojoj imovini živjeti u miru u slobodi. Više nego bilo šta drugo zaslužuju pravdu. Istina i pravda su naši temelji na kojima ćemo se nastaviti zalagati za prosperitet svih građana i države BiH. To je poruka koju danas odavde šaljemo cijelom svijetu – poručio je Novalić, piše hayat.ba.

Slični članci

Back to top button